57.000 euro boete voor Rio Ferdinand na tweet

Het begon met een tekst van een twitteraar, gericht aan Manchester United-speler Rio Ferdinand. „Looks like Ashley Cole’s going to be their choc ice.” De 33-jarige Ferdinand reageerde: „I hear you fella! Choc ice is classic! hahahahahahha!”

De verdediger van United werd vrijdag door de Engelse voetbalbond FA voor ruim 57.000 euro beboet, wegens zijn reactie op de tweet over Chelsea-verdediger Ashley Cole. Volgens een commissie van de FA was de opmerking „ongepast, en brengt deze het voetbal in diskrediet”. „Ook was er een verwijzing naar etnische afkomst, kleur of ras.”

Chocolade-ijs betekent in straattaal dat een donker persoon zich gedraagt als een blanke. Uit de reactie viel af te leiden dat Ferdinand, die zelf donker is, het eens was met die aanduiding.

Ferdinand liet zich negatief uit over zijn voormalige ploeggenoot bij het Engelse nationale team, omdat die een dag eerder in de rechtbank was verschenen om zijn ploeggenoot John Terry te verdedigen. Terry werd ervan verdacht Ferdinands broer Anton tijdens een wedstrijd racistisch te hebben bejegend. Terry werd onder meer daardoor vrijgesproken. De FA onderzoekt die zaak nog steeds.