Zynga: de koers daalt, de bazen vullen hun zakken

Je zult maar aandelen Zynga hebben gekocht. De uitgever en ontwikkelaar van social games heeft het zwaar. Bij de beursgang opende de koers op 10 dollar, gevolgd door een sprint naar de 15, om vervolgens af te dalen naar 3 dollar.

Acht maanden is Zynga nu beursgenoteerd. In juli 2007 werd het bedrijf dat gamen op Facebook groot heeft gemaakt opgericht en binnen twee jaar had het een omzet van 19 miljoen dollar. Weer twee jaar later 597 miljoen. Dan is een beursgang onvermijdelijk.

Met sterke groei komen hoge verwachtingen. En als die verwachtingen niet snel worden ingelost, gebeurt er hetzelfde bij Zynga als bij internetbedrijven zoals Facebook en Groupon: dalende koersen. Voor Zynga waren de recente kwartaalcijfers de druppel. Ondanks een toenemend aantal betalende gebruikers en een hogere omzet rapporteerde het bedrijf 22 miljoen dollar verlies.

Volgens Zynga zijn er die drie duidelijke oorzaken. Het overgrote deel van de omzet van de Zynga games komt vanuit Facebook en omdat Facebook veranderingen heeft doorgevoerd in zijn gebruikersinterface, zijn oudere Zynga-games minder goed vindbaar. Daarnaast kocht Zynga afgelopen maart Draw Something-ontwikkelaar OMGPOP voor 183 miljoen dollar. Volgens analisten een miskoop, want zo snel als het tekenspel aan gebruikers won, zo snel waren ze ook weer weg. Tenslotte heeft Zynga een klassiek gameontwikkelaarsprobleem; games zijn zelden op tijd af.

Maar dit zijn bekende en beheersbare problemen. Wat aandeelhouders steekt, zijn de riante aandelen- en optiepakketten van de oprichters.

Zynga-investeerders verkochten veel eerder dan afgesproken bij een hoge beurskoers tientallen miljoenen aandelen terwijl drie maanden later de koers op 3 dollar ligt. De aanklachten stapelen zich op. Wat niet helpt: directeur Mark Pincus kocht recent een huis van 16 miljoen dollar.

Voeg daar een tweede rechtszaak aan toe van concurrent Electronic Arts, die wel heel erg veel overeenkomsten ziet tussen de Facebook-game The Sims Social en Zynga’s The Ville, en het drama is compleet. Eerste slachtoffer is de inmiddels vertrokken Chief Operating Officer John Schappert. Medelijden hoef je met hem niet te hebben. Ook hij verkocht in april voor 3,9 miljoen dollar aan aandelen. Inderdaad, je zult maar aandelen Zynga gekocht hebben.

In deze rubriek schrijven freelance journalist Niels ’t Hooft en gamewetenschapper David Nieborg elke week over games

    • David Nieborg