Zelfs het bekijken is taboe

Tobias Suir: Trust Instinct . Uitgave in eigen beheer: www.tobiassuir.nl€39,95 **

Mannen in het bos, ’s nachts, broek op de enkels, liggend in de bosjes, soms met z’n tweeën, soms alleen of met z’n drieën. Natte, glimmende blaadjes, sigarettenpeuken, een banaan die in een groot zwart gat verdwijnt met in de verte de lichten van de stad. Het is vaker gefotografeerd, maar nog nooit zo expliciet. Niet geaccepteerd, buiten het blikveld van de maatschappij. Het zijn mannen die op zoek zijn naar lust, of misschien zelfs liefde. Ze kennen elkaar niet, maar schenken elkaar voor enkele minuten vertrouwen. En, opvallend, ook aan fotograaf Tobias Suir.

Voor zijn afstuderen deze zomer aan de kunstacademie St. Joost in Breda wilde hij dit bijzondere schouwspel vastleggen. Zijn doel: ‘de kijker meenemen naar die taboesfeer en laten zien wat daar, vaak letterlijk in de duisternis, plaatsvindt.’ En dat is gelukt. Suir is ’s nachts met zijn camera en flitser naar zo’n ontmoetingsplek gegaan waar de aanwezige mannen hem toestonden de meest intieme beelden te maken. Zijn flits was vaak de enige lichtbron, waardoor de foto’s het schouwspel in de duisternis onthullen. Uit de donkere achtergrond lichten mannen op die zoeken, genieten en dan weer in hun auto stappen.

Maar het boek op de eindexamenexpositie doorbladerend, was ik gefascineerd door eerst mijn eigen schrik, daarna ook nieuwsgierigheid en bewondering voor hoe goed het de fotograaf gelukt is om dit onderwerp zo te fotograferen. Nog leuker was het om andere mensen te observeren die ook nietsvermoedend door het boek bladerden en soms met openlijke walging en verontwaardiging het weer dichtsloegen.

Tobias Suir heeft dit taboe zo direct gefotografeerd dat het ook een taboe wordt om naar te kijken. Op de kwaliteit van dit fotoboek, met de platte vormgeving en het ontbreken van context en uitleg, valt wel van alles op en aan te merken. Misschien krijgt dit project nog eens een nieuw jasje.

    • Sterre Sprengers