Zaak tegen Fort Hood-schutter opgeschort om baard

De datum van deze foto van Hasan is niet bekend gemaakt. Foto AFP / Bell County Sheriff's Department

Het moordproces tegen de man die in 2009 dertien mensen doodschoot op de militaire basis Fort Hood, is om een opmerkelijke reden uitgesteld: zijn baard.

De verdachte, majoor Nidal Malik Hasan, heeft een forse baard laten staan sinds zijn aanhouding, op 5 november 2009, en tijdens het proces voor de militaire rechtbank in Texas. De man wordt een dertienvoudige moord ten laste gelegd, en 32 pogingen tot moord. Hem hangt de doodstraf boven het hoofd, en als praktiserend moslim heeft hij z’n baard laten staan in voorbereiding op zijn dood.

Maar een baard is verboden bij een Amerikaanse krijgsraad, en de raad heeft nog niet kunnen besluiten of men Hasan kan dwingen zich te scheren. Het hele proces is tot nader order opgeschort.

Hasan raakte bij zijn aanhouding verwond, en gedeeltelijk verlamd. Hij zou zijn aanslag hebben gepleegd omdat hij grote moeite had met zijn aanstaande uitzending naar Afghanistan.

Dit moet ongeveer de bedoeling zijn van de krijgsraad: zo zag Hasan er enkele maanden na zijn aanhouding uit, in april 2010. Foto AFP / Bell County Sheriffs Department

Dit moet ongeveer de bedoeling zijn van de krijgsraad: zo zag Hasan er enkele maanden na zijn aanhouding uit, in april 2010. Foto AFP / Bell County Sheriffs DepartmentDit moet ongeveer de bedoeling zijn van de krijgsraad: zo zag Hasan er enkele maanden na zijn aanhouding uit, in april 2010. Foto AFP / Bell County Sheriffs Department