WikiLeaks kondigt publiek optreden Assange bij ambassade aan

Een vrouw roept leuzen richting de Britse ambassade in Quito waar sinds enkele dagen gedemonstreerd wordt tegen het internationale optreden ten opzichte van Assange. Foto AFP / Rodrigo Buendia

Julian Assange is van plan zondag onder meer de autoriteiten in Groot-Brittannië, Zweden en de VS te tarten met het afleggen van een openbare verklaring. De WikiLeaks-voorman wil dit buiten de Ecuadoriaanse ambassade doen waar hij verblijft.

Het publieke optreden werd aangekondigd door WikiLeaks:

Twitter avatar wikileaks WikiLeaks Sunday the 19th is two months exactly since Assange entered the embassy. It will be his first public apperance since March.

Volgens AP heeft WikiLeaks geen verdere informatie gegeven, maar Assanges optreden vindt naar verluidt om drie uur in de middag plaats. Gisteren werd bekend dat Ecuador, tot afgrijzen van Groot-Brittannië, Zweden en de VS, asiel wil verlenen aan de verdachte in een Zweedse verkrachtingszaak.

De vraag is of de Australiër daadwerkelijk buiten het ambassadegebouw zal treden en daarmee Groot-Brittannië de kans biedt hem te arresteren. De uitspraak van Ecuador om hem asiel te verlenen heeft in elk geval niets afgedaan aan zijn internationale status: Interpol heeft laten weten dat de naam van Assange nog steeds op de most wanted-lijst prijkt.

    • Jules Seegers