Walk of shame

Het parlement barst uit zijn voegen met tien, straks misschien wel twaalf partijen, stelt Rob Goossens.

Hoe groot is de toegevoegde waarde van partijen als de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland, Politieke Partij NXD en Partij voor Mens en Spirit in het politieke landschap? De kans is erg groot dat u deze partijen niet eens kent. Ze drijven op de narcistische bevliegingen van eenlingen en hebben aan het Binnenhof niets te zoeken.

Met nog vier weken te gaan tot de verkiezingen hoeven negen van de 21 deelnemende partijen al niet meer op een zetel te rekenen. Hero Brinkman, leider van DPK (Democratisch Politiek Keerpunt), gaf zelfs in zoveel woorden toe dat hij aan een dood paard loopt te trekken. Zijn verhaal is van alle splinters het meest tragisch. Als PVV-Kamerlid deed hij zijn werk uitstekend. PVV-collega’s beschouwden hem als een gevaar, omdat hij zaken voor elkaar kreeg. Collega’s van andere partijen bromden dat hij zich gedroeg als een olifant in een porseleinkast. Vermoedelijk was dat zijn doel ook. Helaas maakte de oud-politieman het zichzelf onmogelijk door een bij voorbaat kansloze partij te beginnen. Hij mag zich nu alvast voorbereiden op een walk of shame.

Een walk of shame is de parade van nieuwe partijen sowieso. We zijn qua partijen al meer dan verzadigd. Er zetelen tien partijen in ons parlement, een van de hoogste aantallen in de wereld. Misschien komen daar 50PLUS en de Piratenpartij nog bij. Van de landen met een vergelijkbaar systeem komen zelfs de grote – Brazilië, India en Indonesië – niet aan dat aantal. Nederland pronkt fier tussen nietszeggende landen als Marokko (33 miljoen inwoners, 18 partijen), Liberia (3,5 miljoen inwoners en 11 partijen) en de Faeröer Eilanden (50 duizend inwoners, 7 partijen). Als ik er niet om had kunnen lachen, dan zou ik er beslist om huilen.

Tekenend voor de toegevoegde waarde van de elf nieuwe partijen is de totstandkoming van het verkiezingsprogramma van Brinkman. Afgelopen week dook het bericht op dat oud-LPF-minister Herman Heinsbroek had ‘meegeholpen’ aan de economische paragraaf. In feite heeft Heinsbroek het hele plan uit zijn dikke duim gezogen, vertelden bezorgde sympathisanten me. Financiële onderbouwing voor klinkende plannen als een ‘algemeen ontslagverbod’ ontbreekt geheel. De schuld wordt op het Centraal Plan Bureau afgeschoven, want dat zou niet betrouwbaar zijn.

Natuurlijk riekt dit naar een luxeprobleem. In Duitsland werd een sportster van de Spelen verwijderd, omdat haar vriend een licht afwijkende politieke opvatting bleek te hebben. In Nederland mag iedereen gelukkig zeggen wat hij vindt. Maar we zijn niet het FC Knudde van de internationale politiek, waar de spits van het eerste elftal tevens materiaalman, penningmeester en derde doelman is. Nederland is een van de welvarendste landen ter wereld en zou daar de politiek ook naar moeten inrichten.

Hoeveel slagkracht hebben twaalf kleine partijen? De lamme helpt de blind en voor je het weet hebben we een coalitie van zes kreupele partijen. Als wij kiezers ons niet beraden op de omvang van het politieke landschap, dan hebben we dat helaas geheel aan onszelf te danken.

Rob Goossens (21) is parlementair verslaggever en commentator voor diverse media.

    • Rob Goossens