VN-waarnemers verlaten Syrië, geweld laait op

De militaire waarnemers van de Verenigde Naties in Syrië zijn vandaag begonnen zich op te maken voor hun vertrek. Gisteren besloot de VN-Veiligheidsraad de waarnemersmissie niet te verlengen, omdat het geweld niet afneemt en de Syrische regering niet gestopt is met het gebruik van zware wapens. Eerder had de raad bepaald dat onder zulke omstandigheden van verlenging geen sprake kon zijn.

De missie van 300 ongewapende militairen had moeten toezien op een staakt-het-vuren, dat echter nooit is nageleefd. Al sinds 15 juni komen de waarnemers amper hun hotels nog uit vanwege het intense geweld, en hun aantal is al teruggebracht tot ongeveer 100 militairen.

In plaats van de waarnemers komt er nu een klein VN-kantoor in Damascus, om nieuwe vredespogingen te kunnen ondersteunen.

Op het VN-hoofdkwartier in New York wordt verwacht dat snel een opvolger benoemd wordt voor Kofi Annan, de bemiddelaar namens de VN en de Arabische Liga, die begin deze maand zijn missie gefrustreerd opgaf. De ervaren Algerijnse topdiplomaat Lakhdar Brahimi (78), oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig VN-gezant in tal van grote crisissituaties, heeft er volgens persbureau Reuters al mee ingestemd de functie op zich te nemen. Zijn naam werd al eerder genoemd, maar hij zou uitdrukkelijke steun van de Veiligheidsraad hebben geëist. Ook zou hij niet zo maar Annans plaats hebben willen innemen, maar een nieuwe opdracht eisen die ruimte laat voor een andere aanpak.

Het Syrische leger en de opstandelingen vochten vandaag hevig bij het voornaamste militaire vliegveld van Damascus en in Aleppo. (Reuters, AP)