Van Persie verpest feestje Mo Farah

Wat een week van intens nagenieten had moeten worden voor Mo Farah, gouden medaillewinnaar op de 5.000 en 10.000 meter hardlopen op de Olympische Spelen, is uitgedraaid op een sof. Robin van Persie, aanvoerder en ster van zijn favoriete club Arsenal, vertrekt naar Manchester United en de Brits-Somalische atleet is daar „kapot” van, zo laat hij optekenen in The Sun. „Een donkere dag.”

Van Persie zou vandaag zijn vierjarige contract bij United tekenen. De overgang van de Nederlander naar de rivaal uit Manchester is een van de geruchtmakendste transfers in de geschiedenis van de Engelse Premier League. De laatste speler die direct van de Noord-Londense club verkaste naar United was Viv Anderson, 25 jaar geleden. „Ik ben een sportman, dus ik kan zijn beslissing wel begrijpen. Hij wil prijzen winnen en daarom kiest hij voor Manchester United”, aldus Farah. „Maar als supporter ben ik aangeslagen. Hij is pure voetbalklasse.”

De transfer leidde tot bedreigingen via Twitter aan het adres van Van Persie en zijn vrouw. Enkele Arsenal-fans verbrandden hun shirts van hun gevallen idool, zo is te zien op Youtube.

Manchester United moet omgerekend ruim 30 miljoen euro betalen voor Van Persie. Daarmee haalt hij niet eens de top-25 van de hoogst betaalde transfersommen ooit. Maar gemeten naar de contractduur die wordt afgekocht – Van Persie had nog maar een contract voor één jaar bij Arsenal – is het een fors bedrag. Cristiano Ronaldo, de duurste speler ooit, verhuisde in 2009 voor 94 miljoen euro naar Real Madrid. Hij had toen nog een contract voor drie jaar bij zijn oude club Manchester United.

Ferguson zei op de clubwebsite te verwachten dat Van Persie maandag al kan spelen in de eerste wedstrijd van het seizoen, uit bij Everton.