Van Persie nu officieel ‘Mancunian’, transfer naar United afgerond

Vanmiddag gaven Van Persie en Ferguson een persconferentie na de officiële presentatie voor de pers. Foto AP / Jon Super

Robin van Persie legde vanochtend met succes het laatste deel van zijn medische keuring af en tekende zojuist voor vier seizoenen bij Manchester United. De spits van Oranje komt over van rivaal Arsenal en kost de vicelandskampioen van Engeland alles bij elkaar een slordige 30 miljoen euro.

De transfer van de 29-jarige Van Persie werd woensdagavond vlak voor de interland België-Nederland aangekondigd. De speler moest nog wel gekeurd worden. Dat begon gisteren waarna een tweede deel van de fysieke tests vanochtend succesvol werden doorlopen. De aanvaller werd vorig jaar in de Premier League verkozen tot Speler van het Jaar nadat hij dertig competitiedoelpunten maakte in 38 duels.

Geduld met Arsenal was op

In Rotterdam geboren en opgegroeid bij Feyenoord vertrok Van Persie op jonge leeftijd al naar het Arsenal van Arsène Wenger. Aan de hand van de Franse oefenmeester groeide hij uit tot een speler die thuishoort in de wereldtop. Maar prijzen pakken lukte maar niet. In acht seizoenen in Londen won Van Persie slechts één keer een trofee en dat was de beker in zijn eerste seizoen.

Precies daarom liet hij begin juli via zijn eigen website in ongewoon expliciete bewoordingen weten geen trek meer te hebben in een langer verblijf. Zijn nog een jaar doorlopende contract zou hij niet verlengen omdat de club en hij te verschillend dachten over het recept voor succes. Nadat kampioen Manchester City en Juventus niet wilden voldoen aan de vraagprijs van Arsenal kwam Sir Alex Ferguson - de grote rivaal van Wnger - namens United over de brug.

‘Kan niet wachten’

Op de website van Manchester United laat Van Persie weten blij te zijn dat hij nu een Mancunian is:

“Het is een eer te tekenen bij een club als Man Utd. Ik kijk er naar uit in de voetsporen te treden van zoveel fantastische spitsen. Met mijn ervaring wil ik het team helpen om het strijden voor de grootste prijzen in het voetbal. Ik kan niet wachten tot ik mag spelen.”

Omdat de transfer voor het middaguur rondkwam hoeft hij niet lang te wachten. Van Persie is speelgerechtigd voor de eerste competitiewedstrijd van United, maandag uit bij Everton.

Ferguson is in zijn nopjes met de miljoenenaankoop die hij “van wereldklasse” noemt. De inmiddels 70-jarige Schot roemt zijn nieuwe speler om zijn beweeglijkheid, techniek en neus voor doelpunten.

Arsenal-fans verbranden Van Persie-shirts

In Engeland vallen binnenlandse transfers van topspelers doorgaans niet goed bij de supporters van de verlaten club. Zo ook dit keer: op YouTube verschenen gisteren al diverse filmpjes van fans die zich door Van Persie verraden voelen.

Arsèene Wenger toonde zich naar de buitenwereld toe een beter verliezer, al betreurt hij tegenover The Guardian het vertrek van zijn protegé wel degelijk:

“Maar over een jaar zou hij gratis de deur zijn uitgelopen. Hij wilde niet meer bijtekenen. Dat hij naar United gaat is niet wat wij wilden, maar veel meer keus hadden we niet. Het is een helse taak om hem te vervangen: we zullen nog meer als team moeten samenwerken om dit verlies te compenseren. Maar we hebben wel vaker spelers van wereldklasse zien vertrekken en we leven nog steeds Maar Robin vervangen zal niet lukken, zo’n speler vind je nergens.”

    • Jules Seegers