Uitgelicht

Grosse Point Blank
Grosse Point Blank

Film

Body of Lies (Ridley Scott, 2008, VS). Gelikte thriller over de war on terror zou tot het subgenre van de ‘terror porn’ behoren. Geheim agent Leonardo DiCaprio moet een dealtje zien te sluiten met de baas van de Jordaanse inlichtingendienst. Met Russell Crowe als een met zijn mobiele telefoon verkleefde CIA-baas en de Iraanse actrice Golshifteh Farahani voor het romantische aspect.SBS6, 20.30-23.05u.

X-Men: The Last Stand (Brett Ratner, 2006, VS/CAN/GB). Derde deel van de stripfilmserie over mutanten met bovenmenselijke krachten, outcasts en redders van de mensheid tegelijkertijd. Met Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen en Famke Janssen. Maar de echte sterren zijn de mensen van de afdeling special effects.RTL5, 20.30-22.35u.

The Boy in the Striped Pyjamas (Mark Herman, 2008, GB/VS). Verfilming van John Boynes novelle bekijkt de Holocaust door de ogen van een kind: het negenjarige zoontje van een naziofficier, dat té naïef in de wereld staat en door de hekken van een vernietigingskamp heen vriendschap sluit met een joods jochie. BBC 2, 22.00-23.30u.

Centurion (Neil Marshall, 2010, GB/F). Film speelt zich af in het jaar 117 n.Chr., maar heeft een stevige tik meegekregen van de oorlog in Irak. Een geavanceerd Romeins leger neemt het in Engeland op tegen de Picten, primitieve barbaren, maar blijkt geen partij te zijn voor hun meedogenloze guerrillatactiek. Op de achtergrond konkelen politici en op het einde blijkt de hele onderneming zinloos te zijn geweest. Van het legioen staat dan nog één man overeind: soldaat Quintus (Michael Fassbender). De regisseur heeft een reputatie van bloedige taferelen, die hij waarmaakt met een monotone reeks doorgesneden kelen en afgehakte hoofden. RTL5, 22.35-00.35u.

Grosse Point Blank (George Armitage, 1997, VS). Excentrieke zwarte komedie met John Cusack als huurmoordenaar die op een schoolreünie in de Detroitse buitenwijk Grosse Point zijn ex-geliefde Minnie Driver tegen het lijf loopt, terwijl hij ook op de hielen wordt gezeten door de FBI. Ook met Alan Arkin, Dan Aykroyd, Hank Azaria. Eén, 23.50-01.35u.

Vratné lahve / Empties (Jan Sverak, 2008, TSJ/GB/DE). Amusante, lichtvoetige en ironische komedie over ouder worden en – heimelijk – een ernstige film over de Liefde en de Dood. Sverak senior speelt de leraar Josef die niet meer overweg kan met zijn leerlingen – boven het hoofd van lastige jongens pleegt hij een vieze spons uit te knijpen. Hij geeft er de brui aan, maar de hele dag thuis zitten bij zijn vrouw kan hij ook niet. Hij vindt werk achter het loket in een supermarkt, waar hij lege flessen inneemt. Senior pakt de kijker in, zonder per se te willen behagen. Eigenlijk is Josef een tamelijk grote egoïst, die slechts langzaam – en dan slechts met mate – beseft hoezeer hij steunt op zijn echtgenote (Daniela Kolárova). De film moet het hebben van kleine scènes en kleine grappen, maar eindigt in een grootse, ook visueel prachtige, finale die toch natuurlijk aansluit bij de bedrieglijke bescheidenheid van Empties. Ned.2, 00.00-01.36u.

The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/I). Paul Bowles’ in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci’s bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: de echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden onderzoeken de destructieve maar verleidelijke leegte van de Noord-Afrikaanse woestijn.BBC 2, 00.50-03.00u.

Informatief

Vermist. Eerste uitzending van nieuw seizoen van het programma waarin Jaap Jongbloed en zijn team meehelpen bij het opsporen van vermiste personen. Deze zomer is wereldwijd gezocht naar dierbaren en zijn onder andere twee langlopende ontvoeringszaken tot een goed einde gebracht. Dit seizoen is het programma elke week te zien. Ned.1, 21.25-22.25u.

Amusement

Mastermind. Nieuwe aflevering van de quiz die sinds 1972 door de BBC wordt uitgezonden. De vier kandidaten van vanavond zijn respectievelijk gespecialiseerd in Billie Holiday, Eddy Merckx, Ludwig Wittgenstein en William Gladstone. Quizmaster is John Humphrys.BBC 2, 21.00-21.30u.

In with The Flynns. Begin van nieuwe serie van de sitcom over de familie Flynn. Liam en Caroline grijpen een inbreker en sluiten hem op in de keuken. Het blijkt echter een oude schoolvriend te zijn die nu van plan is om aangifte te doen wegens buitensporig geweld. Ondertussen blijkt Chloe’s nieuwe beste vriendin een gevaarlijk kreng te zijn dat vastbesloten is om Liam en Caroline op te fokken. En Jim krijgt ruzie met Kevin over wie nu eigenlijk die gigantische kabeljauw heeft gevangen. BBC 1, 22.30-23.00u.