Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zangeressen punkband Pussy Riot voor twee jaar naar strafkolonie

De leden van punkband Pussy Riots zijn vanmiddag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar. Eerder vanmiddag had de rechtbank in Moskou de leden van de band al schuldig bevonden aan “door religieuze haat gevoed hooliganisme”.

Het ‘concert’ dat de Pussy Riots in februari gaven in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Foto AP / Sergey Ponomarev

De leden van punkband Pussy Riot zijn vanmiddag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee jaar. Eerder vanmiddag had de rechtbank in Moskou de leden van de band al schuldig bevonden aan “door religieuze haat gevoed hooliganisme”.

De Russische rechter stelde in de motivering van het vonnis dat Pussy Riot met het geven van een ‘concert’ in de Christus Verlosserskathedraal de gevoelens van gelovigen ernstig heeft gekwetst.

Onze correspondente in Moskou Thalia Verkade was vanmiddag aanwezig in de rechtszaal en meldt dat er ‘schande’ werd geroepen na het voorlezen van het vonnis:

Twitter avatar tverka Thalia Verkade schande, wordt er geroepen in de rechtszaal #pussyriot

Punkband protesteerde tegen banden kerk en regime-Poetin

Pussy Riot is een Russische punkband die bestaat uit vier vrouwelijke leden De dames gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

De Russische autoriteiten en de machtige kerk konden bepaald niet om de actie lachen. De aanklagers eisten vorige week drie jaar celstraf tegen de leden van Pussy Riot. De vrouwen hebben volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst. Omdat de gevangen Pussy Riot moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist die de vrouwen maximaal hadden kunnen krijgen.

http://www.youtube.com/watch?v=VtYw-d1CSxQ&feature=player_embedded

‘Rechters hebben gehoor gegeven aan wens Poetin’

De Moskouse rechter heeft duidelijk gehoor gegeven aan de wens van Poetin om de zangeressen niet al te hard te straffen, zegt onze buitenlandredacteur Chris Hensen in een reactie op het vonnis:

“De rechter heeft gevolg gegeven aan de eis van Poetin om clemente straffen uit te delen. In Rusland staat op hooliganisme maximaal zeven jaar en minimaal twee jaar. Dat ze nu twee jaar hebben gekregen, is een duidelijk teken dat de rechters de orders van Poetin hebben opgevolgd.”

De leden van Pussy Riot gaan niet naar een cellencomplex, maar moeten hun straf van twee jaar uitzitten in een strafkamp. Dat is bepaald geen pretje, vertelt Hensen:

“Ze moeten naar een strafkamp, waar je met een beetje pech honderden kilometers van je familie zit en bijna altijd onder erbarmelijke omstandigheden lange dagen moet werken. Dat is geen lolletje, dat is vreselijk.”

De zangeressen kunnen nog in beroep tegen hun straf, maar het was vanmiddag nog niet duidelijk of ze dat ook zullen doen. De kans dat er in een eventueel hoger beroep iets aan hun lot zal veranderen acht Hensen “zeer klein”.

Lees meer over de zaak tegen Pussy Riot in ons achtergrondartikel over de punkband en de positie van Poetin.