Terreurgolf in Irak vergt 90 levens

Bij een golf aanslagen op verschillende plaatsen in Irak gisteren zijn ten minste negentig mensen om het leven gekomen. De zwaarste aanslag deed zich gisteravond voor in de hoofdstad Bagdad, toen een bom afging bij een café rond de tijd dat veel Irakezen na een dag vasten wilden gaan eten. Daarbij werden zeker 27 mensen gedood. Kort daarvoor vielen, eveneens in Bagdad, bij een aanslag op een populaire ijssalon in de vooral door shi’ieten bewoonde wijk Sadr City ook al zestien doden.

Maar ook in andere steden, waaronder Kut en Kirkuk vielen in de loop van de dag tientallen doden en gewonden door aanslagen.

Veel van de aanslagen, grotendeels uitgevoerd door mensen die zichzelf opbliezen, waren gericht tegen politieagenten en ander veiligheidspersoneel, dat in sommige gevallen werd aangevallen toen het slachtoffers van andere aanslagen te hulp schoot. De eerste aanslagen hadden al voor het krieken van de dag plaats, de laatste laat in de avond.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de terreur. Maar de verdenking gaat onder meer uit naar de Iraakse tak van Al-Qaeda, de Islamitische Staat Irak geheten. Deze organisatie maakte onlangs bekend een nieuw offensief te hebben ingezet tegen voornamelijk shi'itische doelen. Ze hoopt hiermee volgens analisten de sektarische strijd tussen sunnieten en shi’ieten, die de afgelopen jaren Irak in zijn greep had, nieuw leven in te blazen.

Ook vorige maand was Irak al het toneel van veel geweld. In juli vonden meer dan 300 Irakezen een gewelddadige dood, volgens regeringscijfers het hoogste aantal sinds augustus 2010. Het geweldsniveau ligt nog wel beduidend beneden dat van de jaren 2006 en 2007, toen er maandelijks dikwijls duizenden mensen om het leven kwamen.

Hoewel de Irakezen niet langer op steun van Amerikaanse troepen kunnen rekenen, die acht maanden geleden vertrokken, slagen de Iraakse politie en het leger er volgens analisten over het algemeen tamelijk goed in om de orde te handhaven.

Gevreesd wordt echter dat terroristen zullen proberen tijdens het Suikerfeest van komend weekeinde, waarmee de vastenmaand ramadan wordt afgesloten, opnieuw toe te slaan. (AP, Reuters, BBC)