Talibaanleider: we zijn succesvol geïnfiltreerd in politie en leger

De Taliban zijn geïnfiltreerd in de Afghaanse politie en het Afghaanse leger. Dat zei Talibanleider Mullah Mohammad Omar vandaag in een boodschap ter gelegenheid van het Suikerfeest. Volgens Omar brengen infiltranten van zijn beweging met behulp van leger en politie steeds meer buitenlandse militairen om het leven.

Archieffoto van strijders van de Pakistaanse Talibaan in de provincie Zuid-Waziristan, gelegen aan de grens met Afghanistan. Foto AP / Ishtiaq Mahsud

De Talibaan zijn geïnfiltreerd in de Afghaanse politie en het Afghaanse leger. Dat zei Talibaanleider Mullah Mohammad Omar vandaag in een boodschap ter gelegenheid van het Suikerfeest. Volgens Omar brengen infiltranten van zijn beweging met behulp van leger en politie steeds meer buitenlandse militairen om het leven.

Het klopt dat het aantal moorden en aanvallen op NAVO-militairen door Afghaanse politiemannen of militairen, of lieden die een politie- of legeruniform dragen, toeneemt. Volgens een telling van het persbureau AP zijn tot op heden dit jaar in Afghanistan 36 buitenlandse militairen vermoord door Afghaanse ‘collega’s’. Daarmee waren 28 aanvallen gemoeid.

Vanochtend nog werden twee Amerikaanse militairen doodgeschoten door een Afghaanse politieman. Het incident voltrok zich in de provincie Farah, in het westen van Afghanistan. De dader was een door buitenlandse militairen opgeleide politieman. Vorig jaar kostten elf aanvallen aan twintig buitenlandse militairen het leven.


View Larger Map

Omar: spaar levens en bezittingen Afghaanse burgers

Omar richt zich in zijn acht pagina’s tellende boodschap ook tot de Afghaanse ambtenaren, die hij oproept over te lopen naar de Talibaan. De Talibaan hebben een speciale afdeling die overheidspersoneel dat zich bij de opstandelingen wil aansluiten begeleidt. Die afdeling is opgericht in reactie op een programma van de Afghaanse overheid, dat is bedoeld om Talibaanstrijders ertoe te zetten hun wapens in te leveren en te helpen weer een burgerbestaan op te bouwen.

De Talibaanleider vraagt zijn strijders voorts de levens en bezittingen van Afghaanse burgers te beschermen. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 1.145 Afghaanse burgers door geweld om het leven gekomen. Volgens de Verenigde Naties werd driekwart van hen om het leven gebracht door de Talibaan.

    • Pim van den Dool