Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Spies in overleg met SGP om vrouwenstandpunt

Minister Spies spreekt met SGP over het uitsluiten van vrouwen van de kieslijst. Foto Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) is in overleg met het hoofdbestuur van de SGP over het vrouwenstandpunt van die partij. Dat schrijft Spies in antwoord op Kamervragen van D66 en de PvdA, aldus persbureau Novum.

De orthodox-gereformeerde partij ving eind vorige maand bot bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het hof in Straatsburg wilde de klacht van de partij niet behandelen. Daardoor bleef het oordeel van de Hoge Raad uit 2010 dat de SGP vrouwen niet mag uitsluiten van de kandidatenlijsten voor verkiezingen, overeind.

Kamervragen

D66 en PvdA vroegen wat het kabinet gaat doen om ervoor te zorgen dat de partij vrouwen niet langer uitsluit. “Over de wijze waarop dat bereikt kan worden zal in eerste instantie de SGP zich moeten beraden”, schrijft Spies. Zij heeft het bestuur van de partij gevraagd welke consequenties het gaat verbinden aan het vonnis uit Straatsburg en om hierover met haar in overleg te treden. Dat vindt waarschijnlijk binnenkort plaats.

Spies beraadt zich verder op maatregelen die zij kan nemen voor het geval de SGP geen actie onderneemt. Daarover zal de bewindsvrouw de Kamer nader informeren. Voor de komende verkiezingen op 12 september verandert in elk geval niets. De kandidatenlijst -met daarop uitsluitend mannen- is al definitief vastgesteld.

Vrouwenstandpunt SGP al jarenlang controversieel

Het vrouwenstandpunt van de SGP is al jarenlang controversieel. In 2007 oordeelde het gerechtshof dat de Staat moet optreden tegen de vrouwendiscriminatie van de orthodox-christelijke SGP. Vrouwen moesten net als mannen verzekerd worden van het recht om voor de partij verkiesbaar te zijn. Nu mogen ze dat niet omdat het regeerambt volgens de bijbel zou zijn voorbehouden aan mannen. Het gerechtshof oordeelde dat het onderscheid dat de SGP maakt tussen mannen en vrouwen verboden is op grond van onder meer het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties.

Sinds 1996 mogen vrouwen buitengewoon lid van de SGP worden, maar daar maakt bijna geen vrouw gebruik van. Het is daarom ook nog maar de vraag hoeveel vrouwen er daadwerkelijk op de kieslijst van de SGP zouden komen. Daar gaan nog altijd de partijleden zelf over.