SP-leider zwakt dreigement af

Emile Roemer sprak gisteren harde woorden in de richting van Europa. Een eventuele boete voor een te hoog tekort zou hij nooit betalen. Maar gisteravond trok hij dat in.

Na minder dan een etmaal heeft Emile Roemer zijn harde uitspraken over het strikte Europese begrotingsbeleid al weer deels ingetrokken. De dreiging van de SP-leider om geen Europese boetes te betalen, en daarmee de regels te negeren, leidde tot veel ophef. „Diep triest”, noemde demissionair vicepremier Maxime Verhagen (CDA) de uitspraak.

Roemer slaagde er gisteren met zijn uitspraken in het middelpunt van de verkiezingscampagne te worden. Hij betoogde niet alleen de begrotingsregels van Europa te willen overtreden, maar ook de boete die het gevolg kan zijn, niet te willen betalen. „Over my dead body”.

Iedereen viel over hem heen. Het is immers campagnetijd. Zelfs internationale persbureaus namen het dreigement over. De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, gisteren op bezoek bij Verhagen, zei dat loslaten van de begrotingsregels „niet alleen riskant is voor de eigen economie, maar voor die van de hele eurozone”.

Verhagen noemde de uitspraken van Roemer een vrijbrief voor Griekenland om zich niet aan de strenge begrotingsafspraken te houden. „Wie dat zegt, kijkt niet verder dan zijn neus lang is. Dit is bijna vragen om problemen.”

De verwijzing naar Griekenland zal weinig indruk op Roemer maken. De SP pleit al langer voor een andere aanpak van de problemen met dat land. Zo is de SP voor het (deels) kwijtschelden van schulden en zelfs voor een mogelijk uittreden van Griekenland uit de eurozone.

Dankzij de felle reacties was Roemer in één klap de centrale man in het verzet tegen het momenteel weinig populaire Europa. Het is een positie waarin de SP zich graag manoeuvreert. Maar gisteren meldde hij bij tv-programma Nieuwsuur dat deze regels, waar met name Nederland zich hard voor heeft gemaakt, „in een andere tijd” zijn opgesteld.

Omdat in de huidige economische crisis regeringen moeten investeren in plaats van bezuinigen, denkt Roemer de discussie met Brussel over een boete te kunnen winnen. Maar mocht het toch zover komen, dan zou ook de SP moeten betalen. „Ik heb een statement willen maken. Als je uiteindelijk de strijd met iedereen verloren hebt, houdt het voor ons ook op”, zo zwakte hij zijn dreigement af.

Daarmee gaf Roemer zijn concurrenten de kans hem in de hoek te zetten. PVV-leider Geert Wilders, die met de SP wedijvert om de anti-Europese stem, was er snel bij. „Wat een enorme draaikont die Roemer”, twitterde Wilders. „Eerst zegt hij boete aan de EU nooit te betalen, nu was dat alleen een ‘statement’!” VVD-leider Mark Rutte onthield zich van commentaar. Hij wil pas over een week de tweestrijd met Roemer aangaan.