Roemer nuanceert bekritiseerde uitspraak over Europese boete

Emile Roemer had het niet allemaal zo bedoeld. De SP-leider heeft zijn uitspraak over het niet willen betalen van een Europese boete bij een te groot begrotingstekort genuanceerd. Roemer liet weten eerst de strijd aan te zullen gaan met Brussel om het niet tot een boete te laten komen.

Roemer wil vooral niet vastzitten aan afspraken die in andere economische tijden gemaakt zijn. Hij pleit voor een flexibeler opvatting daarvan. Foto Nieuwsuur

Emile Roemer had het niet allemaal zo bedoeld. De SP-leider heeft zijn bekritiseerde uitspraak over het niet willen betalen van een Europese boete bij een te groot begrotingstekort genuanceerd. Roemer liet weten eerst de strijd aan te zullen gaan met Brussel om het niet tot een boete te laten komen. Dat zei de SP-leider donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Roemer zegt ervan overtuigd te zijn dat de boeteregeling vanuit Brussel er niet zal komen. Maar mocht Nederland bij een te groot tekort toch beboet worden, dan “moet er heel veel water door de Maas zijn gegaan” als die toch betaald moet worden, zei Roemer. Hij benadrukte dat hij met zijn uispraak “een statement had willen maken”.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

De SP-leider zei gisteren in Het Financieele Dagblad dat hij niet van plan is om een boete te betalen, mocht het begrotingstekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan. “Over my dead body”, zei Roemer in de krant, waarin hij de boete “belachelijk” noemde.

De uitspraken van Roemer oogstten veel kritiek. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) noemde de uitspraak van Roemer “dieptriest”. Ook PvdA-leider Diederik Samson, D66-lijsttrekker Alexander Pechtold en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma namen afstand van de uitspraak. Minister van Financiën Jan Kees De Jager (CDA) voegde daar vanochtend in een reactie in De Telegraaf aan toe “dat het onverstandig is met de afspraken aan de haal te gaan”.

    • Jules Seegers