Rio Ferdinand krijgt boete van 57.000 euro vanwege ‘chocolade-ijs’

Manchester United's Rio Ferdinand reacts during the friendly football match between Manchester United and FC Barcelona on August 8, 2012, at the Ullevi Stadium in Gothenburg, Sweden. Barcelona won the match 2-0 during penalty shots. AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Zijn reactie was volgens eigen zeggen 'sarcastisch', maar kost hem desondanks 57.000 euro. Foto AFP / Jonathan Nackstrand

Hij noemde het “sarcastisch”, zij “racistisch”. Manchester United-speler Rio Ferdinand is vandaag door de Engelse voetbalbond FA voor 57.000 euro beboet omdat hij Chelsea-verdediger Ashley Cole “Choc Ice”, chocolade-ijs, ‘noemde’.

Noemde tussen haakjes. Want de woorden kwamen niet uit zijn eigen mond, maar uit de vingers van een twitteraar. Die vond het nodig om Cole op het adres van Ferdinand uit te maken voor chocolade-ijs, wat in straattaal zoiets betekent als ‘zwart van buiten, wit van binnen’, oftewel: een donker persoon die zich voordoet als een blanke. Ferdinand beaamde alleen maar. En lachte.

De inzet voor deze culinaire scheldpartij is de rechtszaak tegen John Terry, die - inmiddels vrijgesproken - ervan werd verdacht Ferdinands broer Anton tijdens een wedstrijd racistisch te hebben bejegend. Cole verscheen in de rechtbank om ploeggenoot Terry te verdedigen, een daad die hem niet in dank werd afgenomen.

De tweet van Ferdinand zorgde voor een stroom woedende reacties op Twitter.

Twitter avatar NegritoPat_Evra Patrice Evra @rioferdy5 what’s with your family Camel lip? Your a bad drug cheat and Anton is a bizzie grass liar. Disgrace to English football.

Ferdinand zelf kon niet veel meer dan voor zichzelf opkomen en uitleggen waarom hij op deze beamende manier op de tweet had gereageerd.

Twitter avatar rioferdy5 Rio Ferdinand And if I want to laugh at something someone tweets….I will! Hahahahaha! Now stop getting ya knickers in a twist!
Twitter avatar rioferdy5 Rio Ferdinand Its Sarcasm !

De uitwisseling op de microblog kwam de voetballer ondanks zijn goedpraterij duur te staan. Ferdinand mag een rekening van 57.000 euro op zijn deurmat verwachten.

    • Dirk Wijnand de Jong