Paul Ryan is dol op Rage Against the Machine - geen liefdevolle relatie

Rage Against the Machine (Tom Morello, bij toeval, uiterst rechts) in de videoclip voor 'Sleep now in the Fire', een felle aanklacht tegen kapitalisme, en zo'n beetje de hele Amerikaanse geschiedenis.

Paul Ryan, running mate van presidentskandidaat Mitt Romney, mag dan liefhebber zijn van metalrappers Rage Against the Machine, die liefde wordt niet beantwoord. Bepaald niet.

Uit een profiel van de New York Times bleek eerder deze week dat Ryan zowel fan van vrije markten als van Rage Against the Machine is - een band die juist nooit echt betrapt kon worden op hoog oplopende liefde voor ongebreideld kapitalisme. De krant schreef over Ryan:

“The nation’s first Generation X vice-presidential candidate, he is an avowed proponent of free markets whose family has interests in oil leases. But he counts Rage Against the Machine, which sings about the greed of oil companies and whose Web site praises the anti-corporate Occupy Wall Street movement, among his favorite bands.”

‘The embodiment of the machine that our music has been raging against’

Nogal een contradictie. Dat vindt ook Tom Morello, gitarist van de band in kwestie. In een ingezonden brief in tijdschrift Rolling Stone spuwt Morello z’n gal op Ryan:

“Paul Ryan’s love of Rage Against the Machine is amusing, because he is the embodiment of the machine that our music has been raging against for two decades. Charles Manson loved the Beatles but didn’t understand them. Governor Chris Christie loves Bruce Springsteen but doesn’t understand him. And Paul Ryan is clueless about his favorite band, Rage Against the Machine.”

Hieronder: Rage Against the Machine speelt Freedom, op Pinkpop 1994. Het nummer gaat over Leonard Peltier, een Amerikaans-Indiaanse activist die ervan wordt beschuldigd twee FBI-agenten te hebben vermoord. Het Nummer Freedom gaat over misstanden rond de arrestatie en veroordeling van Peltier.
http://youtu.be/rASyDOCSmb0

Morello vraagt zich af welk nummer Ryan’s favoriet is.

“I wonder what Ryan’s favorite Rage song is? Is it the one where we condemn the genocide of Native Americans? The one lambasting American imperialism? Our cover of “Fuck the Police”? Or is it the one where we call on the people to seize the means of production? So many excellent choices to jam out to at Young Republican meetings!”

De ‘rage’ ziet Morello best bij Ryan:

“Don’t mistake me, I clearly see that Ryan has a whole lotta “rage” in him: A rage against women, a rage against immigrants, a rage against workers, a rage against gays, a rage against the poor, a rage against the environment. Basically the only thing he’s not raging against is the privileged elite he’s groveling in front of for campaign contributions.”

‘Sleep Now in the Fire’, van Rage against the Machine, een aanklacht van een nummer tegen (Amerikaans) kapitalisme, met verwijzingen naar slavernij en de kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. De video is geregisseerd door Michael Moore, die tijdens de opnames nog een uur in de cel doorbracht.

Is er nog hoop voor de relatie tussen de band en de kandidaat-vicepresident? Weinig. Maar er is hoop:

“My hope is that maybe Paul Ryan is a mole. Maybe Rage did plant some sensible ideas in this extreme fringe right wing nut job. Maybe if elected, he’ll pardon Leonard Peltier.  Maybe he’ll throw U.S. military support behind the Zapatistas. Maybe he’ll fill Guantanamo Bay with the corporate criminals that are funding his campaign – and then torture them with Rage music 24/7. That’s one possibility. But I’m not betting on it.”

Als bonus, speciaal voor Paul Ryan, het allereerste optreden ooit van RATM, in oktober 1991. Toen nog zonder al te veel fans:
http://youtu.be/JAN0HHVGAp4

    • Peter van der Ploeg