‘Uitgaansgeweld aanpakken met verplichte alcohol- en drugstest’

Op een stoeptegel voor het Rotterdamse Stadhuis is een lieveheersbeestje afgebeeld. Het symbool tegen zinloos geweld. Foto NRC / Vincent Mentzel

Ivo Opstelten wil het geweld in uitgaansgebieden en tegen hulpverleners aanpakken door verdachten te verplichten tot medewerking aan alcohol-en drugstests. Nu wordt dit vaak nog geweigerd omdat zij de vrije keuze hebben. Dat meldt de NOS vanochtend.

Volgens de minister van Veiligheid en Justitie (VVD) is er bij geweld tegen hulpverleners of in uitgaansgebieden vaak sprake van drank- of drugsmisbruik. Als dronkenschap en drugsgebruik door een verplichte test kan worden vastgesteld, kunnen rechters hogere straffen opleggen.

Verder kunnen verdachten ook worden vervolgd voor het weigeren van hun medewerking aan de alcohol- en drugstest als deze verplicht wordt gesteld. Volgens de minister zou dat neerkomen op het “weigeren van een bevel van een ambtenaar in functie”.

Gisteren werd bekend dat er vorig jaar een verdubbeld aantal meldingen werd geregistreerd van geweld tegen hulpverleners. Was dat in 2009 bij een meting nog 145, afgelopen jaar werden 289 meldingen gedaan van agressie tegen bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

    • Jules Seegers