Noorse politiechef stapt op na forse kritiek in zaak-Breivik

Breivik vorige week gefotografeerd tijdens een zitting in de rechtbank in Oslo. Foto AP / Erland Aas

De Noorse politiechef Oeystein Maeland is opgestapt. Hij legt zijn functie neer naar aanleiding van een kritisch rapport over de handelwijze van de Noorse overheidsinstanties tijdens en vlak na de aanslagen van Anders Behring Breivik.

De 22 Juli-commissie had vooral forse kritiek op de politie. Zij concludeert in haar rapport dat de aanslagen, die aan 77 mensen het leven kostten, voorkomen hadden kunnen worden. In het rapport stond onder meer:

“De aanval van het regeringsgebouw op 22 juli had voorkomen kunnen worden door een effectieve implementatie van bestaande veiligheidsmaatregelen.”

Volgens de commissie hadden er betere veiligheidssystemen moeten zijn om adequaat op dergelijke aanslagen te reageren. Zo vond de comissie het vreemd dat Breivik zijn auto vol explosieven zo dicht bij het regeringsgebouw heeft kunnen plaatsen. Ook reageerde de politie te laat en te traag op de melding dat er een schietpartij gaande was op het eiland Utøya.

‘Gebrek aan vertrouwen’ reden vertrek Maeland

Maelands vertrek werd gisteravond laat bekendgemaakt door minister van justitie Grete Faremo. Vanochtend kwam Maeland met een verklaring naar buiten. Hij zei zijn functie met onmiddellijke ingang te hebben neergelegd omdat hij zich niet langer gesteund wist door de regering. Ondertussen staat ook premier Jens Stoltenberg onder druk om op te stappen.

Breivik heeft bekend de aanslagen in Oslo en Utøya te hebben gepleegd, maar heeft ontkend hiermee een misdaad te hebben begaan. Het vonnis in de rechtszaak tegen Breivik wordt 24 augustus uitgesproken. De aanklagers achten Breivik ontoerekeningsvatbaar en hebben daarom psychiatrische zorg en geen celstraf tegen de rechtsextremist geëist. Als Breivik schuldig wordt bevonden en door de rechter wel toerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan hij maximaal 21 jaar achter de tralies verdwijnen.

    • Pim van den Dool