Nederland kijkt uit naar tropische dagen - ‘warmste weekeinde sinds 1994’

Het strand van Zandvoort. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het naderende tropische weer op zaterdag en zondag wordt mogelijk bestempeld als het warmste weekeinde sinds 1994. In De Bilt worden temperaturen verwacht van gemiddeld 31,5. graden Dat blijkt uit onderzoek naar het weer van de afgelopen twintig jaar door Weeronline.

Om van een tropische weekeinde te spreken, moet het kwik op zowel zaterdag als zondag boven de 30 graden uitkomen. Weeronline voorspelt komende dagen in het noorden en westen temperaturen net onder de 30, maar in de rest van het land tussen 30 en 32 graden. In de zondag namiddag neemt de kans op onweersbuien echter wel toe.

Hulpdiensten en openbaar vervoer alert

Omdat in het komende weekeinde rekening wordt gehouden met extra drukte aan de kust, zet de NS tussen 10:00 en 19:00 uur langere treinen in, met name richting Zandvoort en Hoek van Holland. Ook de wegen richting het strand en festivals zullen naar verwachting volstromen.

Twitter avatar NS_online NS online Met de trein naar het #strand? Dit weekend (18/8 en 19/8) zet #NS langere treinen in naarZandvoort en Hoek van Holland!

De Verkeersinformatiedienst (VID) raadt mensen die in het weekend de weg op gaan met klem aan om voldoende water mee te nemen. Ook voedsel voor onderweg wordt aanbevolen. “En vergeet niet de armen in te smeren”, besluit de verkeersdienst.

Om de veiligheid op en om het strand en in recreatiegebieden te garanderen zullen tevens extra standwachten worden ingezet. De reddingsbrigade meldt dat het totaal aantal zoekgeraakte kinderen dit jaar al de grens van 2009 heeft overschreden.

Kans op smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat vandaag weten dat er de komende twee weekenddagen een kans op “matige smog” bestaat. Vooral kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht zouden een verhoogde kans op hoesten, kortademigheid en irritatie van ogen, neus en keel hebben. Het RIVM raadt landurige inspanning in de middag en vroege avond daarom af.

De luchtverontreiniging zal zich naar verwachting met name in het zuiden en midden van het land concentreren. Op zondag is de lucht op meer plaatsen in het land verontreinigd, maar ligt het zwaartepunt nog steeds in het zuiden en midden.

    • Dirk Wijnand de Jong