Meer dan een half miljoen werklozen, en dat aantal blijft voorlopig stijgen

De werkloosheid is in Nederland in juli met 14.000 personen gestegen, tot 510.000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren bekendgemaakt. Het is voor het eerst sinds 1996 dat meer dan een half miljoen mensen werkloos zijn.

De werkloosheid vertoont al meer dan een jaar een stijgende lijn. Naast een toename van de instroom doordat mensen hun baan verloren, waren er relatief weinig werklozen die een nieuwe baan vonden.

In 1996 waren gemiddeld 501.000 mensen werkloos, omgerekend 7,5 procent van de beroepsbevolking. De beroepsbevolking bedroeg toen 6,7 miljoen mensen, tegen 7,9 miljoen nu. Op dit moment is 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos. Het Centraal Planbureau verwacht dat het percentage oploopt tot 7 procent volgend jaar. De Nederlandse werkloosheid ligt nog steeds onder het gemiddelde in de eurozone en de Europese Unie.

In Nederland nam het aantal WW-uitkeringen afgelopen maand toe met ruim 7.000 tot 298.000, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. In vergelijking met juli vorig jaar bedraagt de stijging 17,5 procent. In het afgelopen jaar nam het aantal WW-uitkeringen relatief het sterkst toe onder jongeren. NRC