Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Leden Pussy Riot schuldig bevonden aan ‘hooliganisme’ - strafmaat volgt nog

De rechtbank in Moskou heeft de leden van Pussy Riot vanmiddag schuldig bevonden aan ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme’. Welke straf de leden van Pussy Riot krijgen moeten de rechters nog bekend maken.

Het ‘concert’ dat de Pussy Riots in februari gaven in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou. Foto AP / Sergey Ponomarev

De rechtbank in Moskou heeft de leden van Pussy Riot vanmiddag schuldig bevonden aan ‘door religieuze haat gevoed hooliganisme’. Welke straf de leden van Pussy Riot krijgen moeten de rechters nog bekend maken.

De Russische rechter stelde vanmiddag dat Pussy Riot met het geven van een ‘concert’ in de Christus Verlosserskathedraal de gevoelens van gelovigen ernstig heeft gekwetst. De verwachting is dat de strafmaat voor de zangeressen pas later vanmiddag bekend wordt.

Rond de rechtbank in Moskou waren vanmiddag strenge veiligheidsmaatregelen getroffen. Wereldwijd vonden er vandaag protesten plaats tegen de terechtstelling van de zangeressen. Bij de protesten werd de prominente oppositieleider Gary Kasparov gearresteerd.

Twitter avatar KarlreMarks Karl Sharro Kasparov was arrested outside the Pussy Riot trial. When he realised he was cornered, he lay flat on the floor.

Pussy Riot is een Russische punkband die bestaat uit vier vrouwelijke leden De dames gaven op 21 februari een ‘spontaan’ concert in de Christus Verlosserskathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

De Russische autoriteiten en de machtige kerk konden bepaald niet om de actie lachen. De aanklagers eisten vorige week drie jaar celstraf tegen de leden van Pussy Riot. De vrouwen hebben volgens de Russische justitie de gevoelens van gelovigen ernstig gekwetst. Omdat de gevangen Pussy Riot moeders van kleine kinderen zijn, hebben de aanklagers niet de zeven jaar cel geëist die de vrouwen maximaal hadden kunnen krijgen.

http://www.youtube.com/watch?v=VtYw-d1CSxQ&feature=player_embedded

Lees meer over de zaak tegen Pussy Riot in ons achtergrondartikel over de punkband en de positie van Poetin.