Lakhdar Brahimi volgt Kofi Annan op als Syrië-bemiddelaar

Lakhdar Brahimi, hier op archiefbeeld, wordt de nieuwe vredesgezant voor Syrië. Foto AP / Luca Bruno

Zijn naam deed al enige tijd de ronde, maar vanavond is door de Verenigde Naties bevestigd dat de voormalige Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken Lakhdar Brahimi in de voetsporen treed van Kofi Annan als speciale vredesgezant voor Syrië.

Begin deze maand werd bekend dat Annan zijn poging om het vredesplan te laten slagen na het aflopen van zijn mandaat, eind deze maand, zal staken. De zes maanden waarin hij actief is geweest is een frustrerende periode geweest, onder meer doordat het ingestelde staakt-het-vuren door zowel de regering van Bashar al-Assad als de rebellen werd geschonden en het land afgleed naar een burgeroorlog.

Brahimi ‘taaie onderhandelaar’

Annans opvolger Brahimi was van 1991 tot 1993 de Algerijnse minister van BuZa waarna hij met zijn geroemde kwaliteiten als diplomatieke vaardigheden en taaie onderhandelaar bij de VN ging werken. De 78-jarige ging in 2005 met pensioen na enkele zware posten te hebben bekleed als onder meer gezant in Haïti, Irak en Afghanistan. Brahimi is lid van The Elders: een groep wereldleiders en prominenten als Nelson Mandela die wereldvrede trachten te bewerkstelligen.

Als VN-vertegenwoordiger hielp Brahimi bij het houden van democratische verkiezingen die Mandela aan de macht brachten in Zuid-Afrika. Hij vormde mede de regering die het overnam van Sadam Hussein in Irak en onderhandelde bij het beëindigen van de burgeroorlog in Libanon.

‘Een cruciale opdracht’

Een woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-Moon laat in reactie op de benoeming van Lakhdar Brahimi weten:

“Aan het geweld en het leed in Syrië moet een einde komen. De secretaris-generaal waardeert de bereidheid van Brahimi om zijn aanzienlijke talenten en ervaring aan te wenden voor deze cruciale opdracht, waarbij hij de steun nodig heeft en verwacht van de internationale gemeenschap, de Veiligheidsraad inbegrepen.”