Kwakoe-festival gaat door na akkoord met tentverhuurder

Het Kwakoe Zomerfestival in 2010 in het Amsterdamse Bijlmerpark. Foto Hollandse Hoogte / Amaury Miller

Het Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost kan doorgaan. Geldschieter Witte Tentenverhuur dreigde zijn tenten te verwijderen, maar heeft een akkoord gesloten met de organisatie van het Zomerfestival, zoals Kwakoe officieel heet. Een kort geding over de kwestie is daarmee van de baan, zegt advocaat Machteld Roethof namens de organisatie.

De organisatie van Kwakoe was naar de rechter gestapt om te voorkomen dat de tenten werden weggehaald na een hoog opgelopen betalingsconflict. Het kort geding zou eigenlijk dinsdag dienen, maar de rechter gaf de partijen extra tijd om er onderling uit te komen. Dat lukte vandaag kort voor aanvang van de zitting, meldt persbureau Novum.

Witte Tentenverhuur krijgt in ruil voor de toezegging de tenten niet weg te halen inzicht in de boeken van de organisatie. Er zijn volgens Roethof geen aanvullende betalingsafspraken gemaakt.

Het van oorsprong door de Surinaamse gemeenschap in de Bijlmer als voetbaltoernooi begonnen evenement kampt al jaren met financiële problemen. Vorig jaar ging Kwakoe niet door, dit jaar kon dat onder een nieuwe naam wel.

Commotie om gift Desi Bouterse

In Amsterdam ontstond deze week ophef over een vermeende financiële bijdrage van Desi Bouterse aan Kwakoe. De Surinaamse president zou het festival ten minste 50.000 euro hebben geschonken. Bouterse zelf ontkende dat woensdag.

Locoburgemeester Lodewijk Asscher vond financiële hulp van Bouterse aan Kwakoe ongewenst. De gemeente Amsterdam wil “op geen enkele manier” samenwerken met de huidige Surinaamse regering. Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld tot 11 jaar cel voor betrokkenheid bij drugshandel.

    • Pim van den Dool