Kurt Tucholsky

Ronald Havenaar schrijft in zijn recensie over Rolf Hosfelds biografie van Kurt Tucholsky Ein Deutsches Leben (Boeken. 10.08.2012) dat Tucholsky zich van veel pseudoniemen bedient in zijn stukken voor Die Weltbühne. Een daarvan is Peter Pan. Dat is onjuist, dat luidde Peter Panter. Hij publiceerde ook onder de namen Theobald Tiger en Ignaz Wrobel. Die gebruikte hij overigens als eerste in de periode 1913-1914 in het tijdschrift Die Schaubühne, dat onder redactiestond van Siegfried Jacobson. Na WO I werd de Schaubühne voortgezet onder de naam Die Weltbühne, waarbij Tucholsky zijn vierde pseudoniem Kaspar – en niet Kasper zoals Havenaar abusievelijk schrijft – Hauser toevoegde.

Willi Münzenberg, waaraan Havenaar kort refereert als uitgever van Tucholsky's Deutschland, Deutschland über alles, gaf ook kranten en tijdschriften uit, was filmproducent, lid van het Centraal Comité van de KPD en lid van de Rijksdag. Hij werd in 1940 onder nooit opgehelderde omstandigheden in Frankrijk vermoord, vermoedelijk door de Russische geheime dienst en op last van Stalin. Over de rol en betekenis van Münzenberg in het Duitse Interbellum verschenen publicaties in het Duits, Frans en Engels.

Martin Werkman, Amsterdam

    • Martin Werkman