Kortkolom sport

Assaidi van Heerenveen naar Liverpool

Rotterdam. Oussama Assaidi verruilt Heerenveen voor Liverpool. Beide clubs hebben overeenstemming bereikt over een transfer. De 24-jarige aanvaller, die voor Heerenveen in 79 competitiewedstrijden twintig keer scoorde, vertrok vandaag naar Engeland voor de medische keuring en het tekenen van zijn contract. Assaidi stond op het punt om bij Ajax te tekenen, maar de Amsterdammers vonden zijn salariseisen te gortig. De achtvoudige Marokkaanse international begon zijn profcarrière bij FC Omniworld en kwam later via De Graafschap bij Heerenveen terecht. Daar speelde hij drie jaar. Met het vertrek van Assaidi is Heerenveen de complete, succesvolle voorhoede van vorig seizoen kwijt. Topscorer Bas Dost vertrok naar het Duitse VfL Wolfsburg, Luciano Narsingh koos voor PSV. (Novum)

Hertog draagt vlag bij Paralympische Spelen

Rotterdam. Ronald Hertog draagt op 29 augustus de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Dat heeft sportkoepel NOC*NSF gisteren bekendgemaakt. Voor de 23-jarige speerwerper, die na een auto-ongeluk zijn rechteronderbeen mist, worden het zijn tweede Paralympics. In Peking viel hij vier jaar geleden net buiten de prijzen. De Paralympische Spelen worden van 29 augustus tot en met 9 september in Londen gehouden. De Nederlandse ploeg bestaat uit 91 sporters. (Novum)

Anita verruilt Ajax voor Newcastle United

Rotterdam. Vurnon Anita heeft zijn overgang van Ajax naar Newcastle United afgerond. Dat maakte de Amsterdamse club gisteren officieel bekend. De 23-jarige middenvelder tekende een verbintenis voor vijf jaar bij de club uit de Premier League. Ajax ontvangt voor Anita, die nog een contract had tot medio 2014 in Amsterdam, zo'n 8,5 miljoen euro. De op Curaçao geboren Anita doorliep de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Op 19 maart 2006 maakte hij op 16-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal. In totaal speelde hij 152 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij zeven keer doel trof. „Ik heb bijna alles gewonnen met Ajax dus het was geen moeilijke stap voor mij”, laat de drievoudig international weten. „Ik hoop ook met Newcastle prijzen te winnen.” (Novum)

Van der Geest eind dit jaar weg bij judobond

Nieuwegein. Technisch directeur Cor van der Geest legt eind dit jaar zijn functie bij de Judobond Nederland (JBN) neer. De 67-jarige Haarlemmer ziet zichzelf niet nog vier jaar de functie vervullen. „In een olympische sport als judo is dit het juiste moment om te vertrekken”, liet hij gisteren weten. „Ik hoop nog een goede hoofdsponsor te vinden. Dat zou een mooi afscheidscadeau zijn.” Onder leiding van het judoboegbeeld werden verscheidene olympische medailles veroverd en wereld- en Europese titels gevierd. Tot zijn pupillen behoorden onder meer zijn zoons Dennis en Elco, Jenny Gal, Guillaume Elmont en Claudia Zwiers. (NRC)

Djokovic door na opgave Davydenko

Rotterdam. Novak Djokovic heeft gisteren de kwartfinale van het masterstoernooi in Cincinnati bereikt. De Serviër had de eerste set met 6-0 gewonnen van Nikolay Davydenko, toen de Rus moest opgeven met een schouderblessure. De nummer twee van de plaatsingslijst staat vanavond tegenover Marin Cilic. De Kroaat versloeg Pablo Andujar uit Spanje met 7-6 (4), 6-2. Ook Roger Federer bereikte de kwartfinale. Hij neemt het op tegen de Amerikaan Mardy Fish. (Novum)