Kortkolom economie

Edelchemie afgesloten om acuut gevaar

Maastricht. De provincie Limburg heeft het terrein van het recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel vanochtend afgegrendeld en laat het vanaf nu 24 uur per dag bewaken. Er geldt een noodverordening: niemand mag zonder toestemming vooraf binnen. Aanleiding voor de maatregel is in bassins aangetroffen waterverontreiniging en ondeugdelijke verpakkingen van opgeslagen afvalstoffen. De Panheelse vestiging van Edelchemie werd begin 2005 op last van de provincie gesloten, na jarenlange discussie over overtreding van milieuregels. Het bedrijf bleef echter verantwoordelijk voor het terrein. De provincie wil de kosten van de huidige maatregelen en die van een nog uit te voeren sanering verhalen op de onderneming. (NRC)

Schiphol ziet omzet stijgen en winst dalen

Rotterdam. Schiphol Group, de eigenaar van luchthaven Schiphol, heeft in de eerste zes maanden van het jaar de omzet met 5,5 procent zien toenemen naar 637 miljoen euro. De winst nam, door het onzekere economische klimaat, af met 4,9 procent naar 93 miljoen euro. Schiphol verwerkte 23,9 miljoen passagiers, een stijging van 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het vrachtvervoer van en naar de luchthaven nam daarentegen wel af. Er werd in totaal 729.000 ton vracht vervoerd, een daling van 3,2 procent. Schiphol profiteerde van de verbouwing van het winkelgebied achter de douane. Hier steeg de besteding met 7,8 procent. Per vertrekkende passagier komt dat neer op 16,48 euro. Dit jaar werd Schiphol voor de derde keer verkozen tot de beste luchthaven van Europa. (NRC)

E.dentifier ABN-AMRO niet altijd veilig

Rotterdam. Internetbankieren met de ‘e.dentifier 2’ van ABN-AMRO is niet altijd veilig. Dat is gebleken uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Met het apparaatje kunnen klanten inloggen en transacties bevestigen. Maar als de e.dentifier met een USB-kabel aan een computer met „kwaadaardige software” wordt bevestigd, kan de software een transactie laten doorgaan zonder dat de gebruiker zijn akkoord heeft gegeven. Eind 2011 werd de ontdekking al gedaan, waarna de bank op de hoogte werd gesteld. Inmiddels heeft ABN-AMRO een nieuwe versie van de e-dentifier 2 ontwikkeld, waarin de fout is verholpen. (NRC)