Kortkolom buitenland

Oekraïne: ex-minister krijgt twee jaar cel erbij

Rotterdam. Een rechtbank in Oekraïne heeft oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko tot twee jaar cel veroordeeld. Dat meldt het persbureau Interfax Oekraïne. Loetsenko wordt verweten als minister (2007-2010) illegaal toestemming te hebben gegeven voor het schaduwen van een verdachte in het onderzoek naar de vergiftiging van oud-president Viktor Joesjtsjenko (in 2004). Loetsenko is een bondgenoot van de gevangen oppositieleider Joelia Timosjenko. De rechtszaken tegen hen zijn volgens critici politiek gemotiveerd. (NRC)

Japan stuurt Chinese activisten naar huis

Tokio. Japan heeft vanmorgen de helft van de veertien woensdag gearresteerde Chinese activisten die Chinese vlaggen wilden planten op eilanden die Japan als de zijne beschouwt op het vliegtuig terug naar China gezet. De overige zeven zouden naar verwachting later vandaag volgen. Het incident op de onbewoonde eilanden, die door Japan Senkaku worden genoemd en door China Diaoyu, leidde tot bittere verwijten over en weer tussen beide landen. Japan is ook gewikkeld in disputen over aanspraken op eilanden met Zuid-Korea en Rusland. (Reuters)

Noorse politiechef weg na Breivik-rapport

Oslo. De Noorse politiechef Oeystein Maeland is opgestapt naar aanleiding van een rapport over het optreden van de Noorse politie tijdens en vlak na de aanslagen van Anders Breivik, zomer vorig jaar. Volgens de onderzoekscommissie hadden de aanslagen, waarbij 77 doden vielen, voorkomen kunnen worden. Minister van Justitie Faremo verklaarde dat Maeland wegens gebrek aan vertrouwen niet langer politiechef wil zijn. Ook premier Jens Stoltenberg staat onder druk om op te stappen. Het vonnis in de zaak-Breivik wordt op 24 augustus uitgesproken. (AP)

Drie doden bij aanval op gevangenis Abidjan

Abidjan. Gewapende mannen hebben gisternacht een legerbasis, een gevangenis en politiebureaus aangevallen bij Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust. Daarbij vielen drie doden. Zo’n 150 gedetineerden zijn bevrijd, van wie er 50 weer zouden zijn opgepakt. Het is de zesde aanval op het leger in minder dan twee weken. Er vielen elf doden. De regering houdt milities die loyaal zijn aan ex-president Laurent Gbagbo, die zich in 2011 met geweld verzette tegen zijn verkiezingsnederlaag, verantwoordelijk. (AFP)

Hevige protesten van oppositie in Gabon

Libreville. Bij onlusten in de Gabonese hoofdstad Libreville is gisteren de tv-zender van de oppositie in brand gestoken. Aanleiding was een betoging van de oppositie, die hardhandig door de politie uiteen werd geslagen. Er zouden drie doden zijn gevallen. Het zijn de felste protesten sinds de omstreden verkiezing van Ali Bongo Ondimba tot president, die zijn vader opvolgde na diens dood. Oppositieleider Mba Obame weigerde zich bij de verkiezingsuitslag neer te leggen. (AFP)

Politie Chili arresteert 139 mensen na protest

Santiago. De politie in Chili heeft 139 mensen, vooral studenten, gearresteerd. Ze hielden drie scholen in de hoofdstad Santiago dagenlang bezet. De actie leidde tot felle strijd tussen politie en betogers tegen het onderwijsbeleid van de regering. Het studentenprotest duurt al maanden. Ze eisen gratis en goed onderwijs voor iedereen. Het is de grootste protestbeweging sinds de terugkeer naar democratie in 1990. (BBC)