Kluitman: kinderboeken met Dyslexie-letter

Speciaal voor jonge lezers met dyslexie geeft uitgeverij Kluitman een aantal populaire jeugdboeken opnieuw uit, gezet uit het lettertype Dyslexie van de Nederlandse ontwerper Christian Boer. Het gaat ondermeer om het meisjesboek Floortje en drie avonturen van Koen Kampioen. Het zijn de eerste populaire kinderboekreeksen die met die letter verschijnen.

Boer ontwikkelde de Dyslexie-letter om mensen met leesproblemen makkelijker te laten lezen. Hij baseerde zich daarbij op zijn eigen ervaringen met woordblindheid en paste letters zo aan dat de informatie maar op één manier kan worden doorgegeven. „Dat geeft rust in je hoofd, omdat er geen puzzel opgelost hoeft te worden”, verklaarde Boer eerder in NRC Handelsblad. Een aantal dyslectici gaf feedback op zijn ontwerpen, zodat hij de letters verder kon verfijnen.

Het lettertype van Boer is bezig aan een opgang. Naast een app en een typecursus, verscheen inmiddels ook een researchboek Ondernemerschap en Dyslexie, de thriller De provocatie van David Baldacci, het kinderboek Avonturen van Glas van Lorena Veldhuijzen en verschillende Amerikaanse kinderboeken in Dyslexie. Pixar Animation Studios kocht het aan voor een dyslectisch acteur die animatiefilms inspreekt.

Uitgeverij Kluitman is bekend geworden als uitgever van reeksen populaire kinderboeken zoals die over Dik Trom , Pietje Bell en De Kameleon. Vanaf maandag 27 augustus liggen de aangepaste titels Koen Kampioen, Koen Kampioen Gescout!, Koen Kampioen gaat internationaal van auteur Fred Diks en Floortje van Suzanne Buis in de (web)winkel.