Kijktips

Film

Le père de mes enfants (Mia Hansen-Løve, 2010, F/D).

Aangrijpend drama over een Franse filmproducent die zakelijk en psychisch in een neerwaartse spiraal terechtkomt, maar dat voor vrouw en kinderen verborgen houdt. Een treffend voorbeeld van het vervagen van de grens tussen hoofd- en bijrollen, omdat de held (een personage dat is gebaseerd op de in 2005 overleden Franse producer Humbert Balsan) halverwege de film sterft. Daarmee zou de film vanuit conventioneel vertelperspectief afgelopen zijn. Maar Hansen-Løve gaat het juist nadrukkelijk om de vraag: hoe gaat het verder, niet alleen met zijn gezin, maar ook met het filmbedrijf dat hij achterlaat en de mensen die daar werken? Canvas, 21.20-23.10u.

The Sheltering Sky (Bernardo Bertolucci, 1990, VS/I).

Paul Bowles’ in 1949 gepubliceerde roman over onthechting en persoonlijkheidsverlies werd in Bertolucci’s bewerking vooral een liefdesgeschiedenis: de echtelieden Port (John Malkovich) en Pit (Debra Winger) proberen elkaar terug te vinden in het nihilisme van het reizigersschap. Ademstokkende beelden onderzoeken de destructieve, maar verleidelijke leegte van de Noord-Afrikaanse woestijn. Ook met Timothy Spall. Bowles zelf is de verteller. BBC 2, 00.50-03.00u.

Amusement

Mastermind.

Nieuwe aflevering van de quiz die sinds 1972 door de BBC wordt uitgezonden. De vier kandidaten van vanavond zijn respectievelijk gespecialiseerd in Billie Holiday, Eddy Merckx, Ludwig Wittgenstein en William Gladstone. Quizmaster is John Humphrys.BBC 2, 21.00-21.30u.

Lowlands 2012.

Samenvatting van de eerste dag van het festival in Biddinghuizen. Vandaag met onder meer optredens van Go Back To The Zoo, Gaslight Anthem, Bloc Party, Black Keys, Ben Howard, Feist en Herman Wijffels. Ned.3, 23.30-00.55u. Meer Lowlands op 3FM, 19.06-01.00u.