Karadzic wil Griekse president laten dagvaarden

A picture taken on November 3, 2009 shows former Bosnian Serb leader Radovan Karadzic appears in the courtroom of the ICTY War Crimes tribunal in the Hague. Karadzic demanded on August 13, 2012 that the Yugoslav war crimes court open a new trial, accusing the prosecutors's office of running late to disclose exculpatory documents. AFP PHOTO - POOL / MICHAEL KOOREN Radovan Karadzic, hier op archiefbeeld uit 2009, wil de Griekse president laten dagvaarden om in zijn proces te laten getuigen. Foto AFP / Michael Kooren

De voormalige Bosnisch-Servische staatsleider Radovan Karadzic wil de Griekse president Karolos Papoulias laten dagvaardigen om te komen getuigen in zijn genocideproces.

Nu.nl meldt dat Karadzic vandaag het Joegoslavië-Tribunaal in een verzoekschrift heeft gevraagd de Griekse president naar Den Haag te laten komen.

Papoulias zou ten tijde van de oorlog als minister van Buitenlandse Zaken betrokken zijn geweest bij een poging om vrede te stichten in Bosnië, een onderneming waaraan ook Karadzic naar eigen zeggen meewerkte.

Eerdere pogingen van Karadzic om Papoulias te laten meewerken zouden zijn gestrand omdat Athene geen gehoor geeft aan zijn oproepen. Daarom wil Karadzic nu dat de rechters het Griekse staathoofd ontbieden.

Geeft Papoulias opnieuw geen gehoor, dan kan hij volgens de procedureregels van het tribunaal in Den Haag worden veroordeeld tot een lange gevangenisstraf wegens minachting van het hof.

Eerder deze week schreef Karadzic, hoofdverdachte van de genocide na de val van Srebrenica in 1995, in een pleitnota dat het proces over moet, omdat het niet eerlijk zou verlopen. De verdediging zou belangrijke informatie veel te laat hebben ontvangen van de aanklagers.

    • Dirk Wijnand de Jong