ISS-transactie maakt de weg vrij voor beursgang

ISS baant zich opnieuw een weg naar de publieke markten. Het Deense uitzendconcern had in 2011 een zwaar jaar: pogingen om zichzelf te verkopen liepen op niets uit en de nucleaire ramp in Japan joeg de markten schrik aan, net op het moment dat het bedrijf probeerde een beursgang te voltooien. Nu neemt het concern, dat in handen is van private equity-firma’s, twee grote beleggers aan boord vóórdat een tweede poging tot een beursintroductie wordt ondernomen. Hun investering van 500 miljoen euro zal de schulden verlagen, waardoor een eventuele toekomstige beursgang wordt vergemakkelijkt.

Het duo bestaat uit het Ontario Teachers’ Pension Plan (OTPP) en KIRKBI, het beleggingsvehikel van de superrijke familie-eigenaren van Lego. Zij zullen nieuwe aandelen kopen, waardoor hun belangen uitkomen op respectievelijk 18 en 8 procent. Met de opbrengst zullen dure ‘junkbonds’ worden afgelost en niet de huidige eigenaren worden uitgekocht: de Zweedse bedrijvenopkoper EQT en de private equity-divisie van zakenbank Goldman Sachs.

Het is niet duidelijk welke rendementen de nieuwe beleggers verwachten. Zij moeten een flinke prijs betalen: ongeveer tien maal de winst vóór rente en belastingen, wat overeenkomt met de waardering tijdens de mislukte beursgang in 2011. Maar net als de beleggers die zich onlangs inkochten bij Formula One hebben ze de kans aangegrepen om te investeren op een schaal die op de publieke markten vrijwel nooit mogelijk is. ISS denkt dat een beursgang nog wel een paar jaar op zich zal laten wachten; maar beide nieuwkomers zullen misschien wel veel langer aan hun belangen willen vasthouden.

EQT en Goldman zullen enige verwatering van hun stukken moeten accepteren. In ruil daarvoor kunnen ze waarschijnlijk sneller van hun belangen af, die ze nu al zeven jaar hebben, wat voor private equity-firma’s een lange tijd is. Er zijn ook strategische voordelen. OTPP heeft veel bezittingen in Noord-Amerika; een deel daarvan kan gebruik maken van de diensten van de koks, schoonmakers, bewakers en terreinbeheerders van ISS. En het stempel van goedkeuring van de Kirk Kristiansens, de rijkste familie van Denemarken, kan de reputatie van ISS bij binnenlandse beleggers opvijzelen.

De schuldenlast zal dalen van bijna 5,9 maal naar 5,2 maal de winst vóór belastingen. Deze transactie, de verwachte organische groei, en een reeks verkopen van bedrijfsonderdelen betekenen dat een uiteindelijke beursgang aanzienlijk kleiner kan zijn dan de poging die vorig jaar werd ondernomen. Destijds werd beoogd 2,4 miljard dollar binnen te halen en zou de schuldenlast in één klap zijn gedaald van 6,1 naar 3,5 maal de winst vóór belastingen, waardoor de hoogste kredietstatus zou worden bereikt. Maar ISS heeft begrepen dat klein beter is als de aandelenmarkten veranderlijk en moeilijk zijn.

Vertaling Menno Grootveld

    • Quentin Webb