Hij woont vrij, gaat z’n gang

Ernst van der Zee (60) uit de Gaspeldoornbuurt in Eindhoven. Foto’s Merlin Daleman

De ouders van Ernst van der Zee (60) waren muzikaal. Hij speelde piano, zij zong. Zijn zusje speelt dwarsfluit. De buren hadden er last van. Ze woonden in een rijtjeshuis in Barendrecht.

Daarom, denkt hij, wilde hij zo graag dit huis. Het is groot en staat vrij. De buren wonen meters verderop. Zelf is hij helemaal niet muzikaal, maar hij draait wel graag muziek. Hard. Hij wil zijn gang kunnen gaan.

Ernst van der Zee gaat zijn gang. Hij trouwde, kreeg twee zoons. Zijn vrouw deed boodschappen in de buurt. Zijn kinderen gingen er naar school. Hij werkte. Te veel, zegt hij nu. Eerst voor Philips. Daarna voor NXP, de afsplitsing van de halfgeleiderdivisie. Hij was veel op reis. Nog steeds. Hongkong, Maleisië, Thailand, Filippijnen, China. Al twintig jaar lang. Alles geven. Hard werken. Ook genieten: goed restaurant, een glas mooie wijn.

Tot hij ziek werd. Tijdens zakenreis naar Maleisië. Vijf jaar terug. Dat was de omslag. Hij dacht dat hij doodging. Wekenlang intensive care. Daarna voelt elke dag als extra leven.

Een affaire met een Filippijnse kostte hem zijn huwelijk. Voor niets, bleek later. Ze chanteerde, vroeg om geld. Hij heeft nu een nieuwe liefde. Sofia. Uit Thailand. Met haar lijkt het serieus. Echte liefde. Hij ging vijf keer naar Bangkok. Ze kwam al een keer drie maanden naar Eindhoven. Kookte elke avond Thais voor hem. Hij zou haar graag voor altijd naar Nederland halen. Want alleen in een groot huis is ook maar alleen.