Opinie

    • Wilfred Takken

Hard Holland tegenover gastvrij Pakistan

Dieuwertje en Ali op hun bruiloft in Pakistan .

Yvon Jaspers doet mee en de titel klinkt zoet, maar de eerste aflevering dit seizoen van Liefs uit is eigenlijk hard en bitter. Het programma vertelt het eeuwige verhaal van de grensoverstijgende liefde. Dieuwertje houdt van Ali. Zij vertrekt naar Pakistan om moslima te worden en met hem te trouwen. De verschillen zijn groot. Ali is een ongeschoolde moslim, Dieuwertje komt uit een hooggeschoolde, corporale artsenfamilie.

Haar familie en vrienden zijn fel tegen. Ook Yvon Jaspers vindt het een slecht idee. De familie weigert zelfs met haar mee te gaan naar Pakistan. Dat is eigenlijk het hardste. Je laat je dochter toch niet alleen gaan naar haar bruiloft.

Maar hun angst is wel invoelbaar: Dieuwertje stapt in een cultuur die hier bekendstaat als repressief, zeker jegens vrouwen. Dat voel je als ze in Islamabad aankomt. Ze mag haar man niet eens een hand geven, een imam wil haar dwingen om haar naam te veranderen. Zelfs het uitbundig optuigen van de bruid heeft iets griezeligs. Alsof ze wordt ingekapseld.

Het lijkt mee te vallen. Tegenover de Hollandse harteloosheid staat de gastvrijheid van Ali’s familie. En de opluchting is groot als Ali gewoon hier komt wonen. Zo loop je als kijker tegen je eigen vooroordelen aan.

Die worden nog verscherpt door Metropolis. Dat gaat deze week over mobiele telefoons. Tegenover een VVD-jongere die via de sociale app Grindr jongens oppikt („De halve VVD zit op Grindr”), staat een reportage over een streek in Pakistan waar de Taliban muziek verbiedt. Het mobieltje dient daar als heimelijke muziekdrager, onder meer ter opluistering van geheime dansfeesten in vage loodsen.

Tel uw zegeningen dat religieuze onderdrukking hier goeddeels tot het verleden behoort. In Knevel & Van den Brink verdedigde roomse politica Mona Keijzer – de Sarah Palin van het CDA – de weigerambtenaar en de zondagsrust. Voor de orthodoxe Knevel en Van den Brink een brandende kwestie, voor de rest van de Nederland zijn dit achterhoedegevechten.

Knevel en Van den Brink misten wel belangrijk christelijk nieuws. Op National Geographic hadden onderzoekers het DNA van Jezus Christus ontdekt, dankzij een bloeddruppel van de Lijkwade van Turijn. „Dit sample bevat geen sporen van een vader”, meldt de onderzoeker, als bewijs van Jezus’ wonderbaarlijke geboorte uit een maagd. Stoerder zou het zijn als hij had gezegd: „Uit de DNA-test blijkt dat God de vader is.”

Gekke hobby, je geloof staven met wetenschap. Moslims hoor je nooit over DNA uit een haar van de baard van de Profeet.

Wilfred Takken verving deze week tv-recensent Hans Beerekamp. Maandag is hij terug.

    • Wilfred Takken