GroenLinks begint campagne: Noordzeestroom en verdubbeling pgb’s

Tegen de bezuinigingen op het pgb wordt regelmatig geprotesteerd door Nederlanders die van deze zorg gebruik maken. Foto NRC / Roel Rozenburg

GroenLinks zet in de verkiezingscampagne hoog in als het aankomt op het pgb. In 2016 wil de partij dat twee keer zoveel mensen als nu kiezen voor een persoonsgebonden budget. Bij elke soort zorg en bij elke gemeente moet een pgb mogelijk worden. Dat staat in een plan van GroenLinks dat lijsttrekker Jolande Sap vandaag presenteert.

Pgb-zorg moet volgens de partij net zo goed te regelen zijn als zorg in natura, waarbij de aanbieder bepaalt hoe mensen de zorg krijgen waar ze recht op hebben.

“Iedereen wil de regie over zijn eigen leven voeren, ook mensen die zorg nodig hebben. Zorg moet zich voegen naar je leven en niet je leven naar de zorg.”

Met een pgb kunnen mensen zelf kiezen wie hen verzorgt en hoe ze die zorg willen ontvangen, zegt Sap.

“Zo hebben ze de grootste kans zelfstandig te leven, thuis te wonen en te werken. Mensen moeten de regie over hun eigen zorg kunnen houden, dat is beter en goedkoper.”

In het door GroenLinks ondertekende Lenteakkoord werden bezuinigingen op deze zorg-op-maat teruggeschroefd. Oorspronkelijk wilde het kabinet-Rutte 700 miljoen bezuinigen op het pgb, in het nieuwe akkoord werd dit met 150 miljoen teruggebracht.

9 miljoen huishoudens op Noordzeestroom

Sap deponeert vandaag ook een plan waarin ze energiebedrijven ertoe wil verplichten een jaarlijks oplopende hoeveelheid Noordzeestroom te leveren. De windmolens op zee moeten in 2020 10.000 megawatt kunnen leveren.

Volgens de NOS wil GroenLinks daarmee 54.000 banen creëren. De 10.000 megawatt moet voldoende zijn om liefst 9 miljoen huishoudens te voorzien van elektriciteit.