Fietsen met Gooise, maar niet met Gooische vrouw

Nederlanders houden niet alleen van populaire tv-programma’s, ze doen ze ook graag na. In Laren en Blaricum leidt een Gooische Vrouwen-fietstocht vooral langs de boetieks.

Op de terrassen van de Gooise cafés draagt men smetteloze broeken.
Op de terrassen van de Gooise cafés draagt men smetteloze broeken. Foto’s Evelyne Jacq

De vrouwen dragen smetteloos witte broeken, de mannen felgekleurde sweaters. De gezichten zijn gebronsd, de uitdrukking verveeld. Iedereen drinkt witte wijn. De bezoekers van ateliercafé en eetgelegenheid Mauve in Laren doen weinig om vooroordelen over het Gooi te ontkrachten. Naast het tafeltje met twee oudere dames staat een buggy voor het hondje. Een peuter met een Burberrybroekje wordt trots op tafel gezet. Een gezin met twee grote kinderen is zichtbaar verdwaald, ze missen de zelfverzekerdheid waarmee de autochtonen hun omgeving tegemoet treden. Ze zijn een dagje uit in het rijkeluisreservaat.

Het Regionaal Bureau voor Toerisme Gooi & Vecht heeft een sterke troef om bezoekers uit de provincie naar het Gooi te lokken. De ‘Gooise Vrouwen Shopping Fietsroute’ is een hit: de bijbehorende brochure werd al 2.500 keer verkocht. Vier verschillende routes leiden de fietser langs Hilversum, Laren, Blaricum, Huizen, Naarden en Bussum. De afstanden zijn bescheiden; de langste tocht is 38 kilometer. Bij twee routes is voor de zekerheid een overnachting ingelast, want belangrijker dan het fietsen is het shoppen bij boetiek of galerie, wijn drinken op een terras en hopen op het zien van een Bekende Nederlander. In brochuretaal: „Een goede plek voor een borrel en een bijzondere entourage om wat te netwerken met BN’ers!”

Vijf seizoenen lang, van 2005 tot 2009, toonde RTL 4 de avonturen van vier Gooische Vrouwen in de gelijknamige dramaserie. Cheryl, Anouk, Claire en Willemijn zochten wanhopig naar deugdelijke mannen en manieren om hun overdaad aan geld en tijd een beetje zinnig te besteden. Initiatiefnemer Linda de Mol putte uit eigen ervaring, zo heette het. Zelf speelde De Mol de rol van de Amsterdamse Cheryl, nieuwkomer in het Gooi en getrouwd met volkszanger Martin Morero. Voor de andere actrices – Susan Visser, Tjitske Reidinga en Annet Malherbe – betekende Gooische Vrouwen de doorbraak naar een breed publiek. Malherbe stopte na drie seizoenen, het nieuwe personage Rolien werd gespeeld door Lies Visschedijk. Op de avond dat de laatste van de 42 afleveringen werd uitgezonden, kreeg de serie de Gouden Televizierring.

De formule bleek nog niet uitgewerkt. De speelfilm uit 2011 trok binnen een maand meer dan 1 miljoen bezoekers en haalde in vier maanden tijd een omzet van 15 miljoen euro. De Gooise fietsroute kwam tegelijk uit met de film en liftte succesvol mee op de publiciteit. Volgens Marieke Hendriks, directeur van het bedrijfje iTrovator dat de route ontwikkelde, verscheen er voor 3,5 ton aan advertentiewaarde in verschillende media. Kleine domper: filmproducent Talpa wilde niet dat de namen van de Gooische Vrouwen werden gebruikt voor de routes. Die heten nu Sharon, Anne-Fleur, Frederique en Roosmarijn. De ch in Gooische mocht evenmin, en de routes mochten niet langs huizen uit de serie leiden. Hendriks ging akkoord. „We zijn een kleine stichting. Eventuele claims overleven we niet. Daarom heb ik ons plan vooraf aan Talpa voorgelegd.” BN’ers jagen was toch al niet het doel van de route, zegt Hendriks, het gaat om een kennismaking met het Gooi. Met BN’ers als bonus.

Op de fiets dus. De route Roosmarijn is 29 kilometer en vertrekt vanaf NS-station Hilversum. De start langs snackbar Jumbo geeft nog niet meteen de glamoureuze uitstraling die de brochure belooft. De huizen in de etalage van Gooische Makelaar.nl vallen met een gemiddelde prijs van drie ton ook nogal tegen. De entree in het centrum van Laren maakt echter veel goed. Het aanbod van makelaars Voorma en Walch voldoet aan de verwachtingen. Een ‘charmant vrijstaand rietgedekt’ in Laren voor twee miljoen, een prijs op aanvraag in Bussum, landgoed Langewyne staat te koop voor acht miljoen. Een beetje pijnlijk is dat de interieur- en brocantezaak tussen Hilversum en Laren, aanbevolen in de brochure, ook in de aanbieding blijkt te zijn.

Linda de Mol is nooit ver weg in Laren. Bij modezaak Marc Cain, waar voor de serie opnamen werden gemaakt, ligt het laatste nummer van haar tijdschrift op een stapel bij de kassa. Wegens de advertenties voor kleding die hier te koop is, vertelt de bedrijfsleidster. Nieuwe klanten heeft de aandacht op tv haar niet opgeleverd, vaste klanten vonden het leuk. Bij een kledingzaak om de hoek kwam Linda wel eens langs, vertelt verkoopster Anita van Huik. Maar de tijd van de loslopende BN'ers is volgens haar voorbij. „Ze hebben nu allemaal personal shoppers.” Gordon kocht kleren bij buurman VIP. Van Huik: „Das war einmal.” Collega Susanne Wichers is minder pessimistisch: „Ik heb Reinout Oerlemans en zijn gezin gezien op de schaatsbaan. En Erik de Zwart loopt soms op straat.” Maar als je echt iets wil zien van de BN’ers, kun je beter de bustoer langs de villa’s nemen. Dan kom je langs het huis van René Froger. En je krijgt er een beautybehandeling bij.

Laren gaat via het groen en de verscholen villa’s van de Schapendrift over in Blaricum. „Schrik niet van paparazzi en klikkende camera's!” waarschuwt de brochure bij de uitspanning Rust Wat. Er klikt niets. Verontrustend zijn de reclameborden aan de rand van Blaricum, van een bedrijf uit Bussum dat goud en zilver inkoopt. Wegens vakantie geopend! staat er op de borden. De crisis, zelfs hier? Waar het kunstenaarsdorp Laren het rijke leven met genoegen etaleert, lijkt het boerendorp Blaricum de welvaart te verstoppen.

Druk is het deze zaterdagmiddag alleen bij ijssalon De Hoop, middenin het dorp. De brochure waarschuwde al voor een wachtrij: „Zeker na drie uur ’s middags, als de kinderen net door de au pair met de Range Rover uit school zijn gehaald”. Gooise zelfspot. De blonde vrouw die haar drie jonge blonde kinderen met hun ijsjes naar een bankje dirigeert, beschikt er ook over. Ja, beaamt Mayke Boetes, ze is een Gooise vrouw, ze woont riant en ze heeft een au pair. Maar ze heeft ook een zware fulltime baan, dat past weer niet in het beeld. „Vrouwen ontlenen hier status aan het feit dat ze niet hoeven te werken.” Op het schoolplein krijgt Boetes de vraag waarom ze eigenlijk kinderen heeft, als ze toch altijd aan het werk is. „De omgang is hard. Natuurlijk was Gooische Vrouwen een karikatuur, maar Linda de Mol heeft zich wel degelijk gebaseerd op wat zij in haar omgeving oppikte.” Kinderen in Blaricum groeien op met een eenzijdig wereldbeeld, merkte Boetes onlangs. Met enige gêne vertelt ze hoe. „We reden door een vinexwijk bij Haarlem. Wat een grote huizen hebben ze hier, zei een van mijn kinderen. Hoe bedoel je, vroeg ik. Nou, die huizen stoppen niet. Hij had nog nooit een rijtjeshuis gezien.”

Het zijn vooral groepjes vriendinnen van buiten de Randstad die zich aanmelden voor de Gooise Vrouwen Shopping Fietsroute, vertelt Marieke Hendriks van iTrovator. „Vrouwen die zich voor even een Gooise vrouw willen wanen.” De fietstocht appelleert aan hetzelfde als de tv-serie en roddelbladen: dichtbij een vreemde mensensoort willen komen. En wat zo geruststellend is: ze zijn niet wezenlijk anders dan wij. Rijke mensen hebben dan wel een zwembad in de tuin, maar ze tobben ook met liefde, werk en kinderen.