Festival verdringt bij O.T. even de zorgen

O.T. treft voorbereidingen voor zijn Zomerfestival. Voor piekeren over de subsidies is nu minder tijd.

Slotakkoord: O.T. repeteert voor ‘De Overkant’. Foto Thomas Bokeloh

„We zitten in een schizofrene situatie”, zegt theatermaker Gerrit Timmers. Samen met zijn echtgenote Mirjam Koen, met wie hij het Rotterdamse theater- en operagezelschap O.T. leidt, zit hij in het zonnetje voor hun theatergebouw op de Müllerpier. Ze hebben even lunchpauze van de repetities voor het Zomerfestival dat ze daar volgende week organiseren.

Het gezelschap zal vanaf donderdag negen nieuwe voorstellingen laten zien, naast zes reprises van oude voorstellingen, en heeft voorts dertien makers die het bewondert, zoals De Warme Winkel, Hotel Modern en de band La Boutique Fantastique uitgenodigd om op het festival op te treden.

„Het geeft een enorme vreugde om ons in de voorbereidingen onder te dompelen”, zegt Timmers. „Tegelijkertijd is er het besef dat dit ons laatste festival kan zijn.”

Het Fonds Podiumkunsten wees op 1 augustus de subsidieaanvraag van O.T. af, ondanks een positieve beoordeling van het gezelschap. Het fonds heeft minder geld dan het zou willen verdelen.

Ook is onzeker of O.T. nog geld krijgt van de gemeente. De Rotterdamse kunstraad heeft een negatief advies uitgebracht. Eén van de kritiekpunten van de kunstraad was dat het gezelschap te weinig binding zou hebben met de stad.

Timmers en Koen hopen dat de politici naar het Zomerfestival komen. „Dan kunnen ze zelf zien hoe onzinnig die kritiek is”, zegt Koen. O.T. heeft voor het festival onder meer een nieuwe voorstelling gemaakt met elf senioren uit het Humanitas-huis tegenover het theatergebouw. Het script voor De Overkant is deels gebaseerd op de levensverhalen van deze ouderen. „En dit is maar een van de doelgroepen in de stad waarmee wij samenwerken”, zegt Koen.

Veel tijd om zich druk te maken over de subsidies hebben de theatermakers nu niet. Ze moeten weer aan de slag. Als Koen even later met met twee acteurs repeteert voor Tenzij je geluk hebt gaat ze daar volledig in op. Het is twee jaar geleden dat deze voorstelling werd opgevoerd en intussen is een van de acteurs niet meer beschikbaar. Zijn vervanger zoekt naar een nieuw evenwicht met de actrice die in 2010 al meespeelde. Koen brengt subtiele wijzingen aan in de mise-en-scène, waardoor er een nieuwe balans ontstaat.

Ook Timmers bereidt een aantal voorstellingen voor. Hij heeft onder meer de opera L’enfant et les Sortilèges van Ravel, die O.T. eerder uitvoerde met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, voor het Zomerfestival omgewerkt tot een familievoorstelling, Betoverde Dingen.

Daarnaast is hij bezig het archief van O.T. uit te zoeken. Er is een gerede kans dat O.T. eind dit jaar zijn gebouw uit moet. „Gelukkig wil het Gemeentearchief ons archief bewaren, mits we het uitdunnen.”

    • Claudia Kammer