En nu is het tijd voor een paar titels

Robin van Persie tekent vandaag zeer waarschijnlijk bij Manchester United, waar hij eindelijk om de prijzen hoopt te kunnen spelen.

FILE - Arsenal's Robin van Persie reacts after missing a shot against Norwich City, during their English Premier League soccer match at Emirates stadium in London, in this Saturday, May 5 file photo, 2012. Manchester United says Wednesday Aug 15 2012 the club has reached an agreement with Premier League rival Arsenal to buy Netherlands striker Robin van Persie.United says Van Persie is yet to agree to personal terms, with the deal subject to a medical examination. No financial details were disclosed, although British media has reported that Arsenal wanted 20 million pounds ($31.3 million) for its captain, who has one year left on his contract. (AP Photo/Bogdan Maran, File) AP

Redacteur Voetbal

Rotterdam. Kort nadat de Engelse voetbalclub Arsenal woensdagavond bekendmaakte akkoord te zijn met het vertrek van Robin van Persie, circuleerde op Twitter al de grap dat de Nederlandse sterspeler niet door de medische keuring van zijn nieuwe club Manchester United zou komen. Reden: rugklachten doordat hij Arsenal de afgelopen vier jaar in zijn eentje heeft moeten dragen.

Leuk, maar inderdaad: Arsenal leunde in het afgelopen seizoen zwaar op zijn aanvoerder. „Robin heeft vaak in zijn eentje wedstrijden voor ons beslist”, zei de Belgische centrale verdediger Thomas Vermaelen, ploeggenoot bij Arsenal, woensdag na de oefeninterland België-Nederland. Het vertrek noemde hij „een schok”.

Van Persie werd vorig jaar topscorer in de Premier League met dertig doelpunten en verkozen tot speler van het jaar. Dennis Bergkamp, levende Arsenal-legende, zei ter gelegenheid van de uitreiking van de prijs dat het „ongelooflijk is hoe hij zich ontwikkeld heeft”. En: „Spelers als hij verdienen het om prijzen te winnen.”

Maar dat was precies waar het aan ontbrak bij Arsenal. Van Persie liet deze zomer weten zijn contract bij de Londense club niet te willen verlengen. De aanvoerder, die hard op weg was een clubicoon te worden, noemde als reden dat hij zich niet langer kon vinden in het principieel zuinige beleid van de club. In de acht jaar die ‘RvP’ bij The Gunners speelde, won hij alleen in zijn eerste seizoen een hoofdprijs, de Engelse beker. In de competitie werd hij zeven jaar achtereen derde of vierde. Om gek van te worden. Zijn enige Europese prijs, de UEFA Cup in 2002, won hij nog met Feyenoord.

Van Persie kreeg bijval van de Oezbeekse minderheidsaandeelhouder Alisher Oesmanov, die het clubbestuur aanviel via een open brief. Van Persie en Oesmanov waren het zat dat Arsenal de aankoop van ervaren topspelers afwijst. Daardoor stierf volgens hen het fraaie voetbal van de vaak jonge en dartele spelers jaar in jaar uit in schoonheid. Van Persie, die zich lang heeft neergelegd bij de koers van de club, trok het niet langer. Hij wil op 29-jarige leeftijd nu eens meedoen om de prijzen.

Arsenal-coach en jarenlange mentor Arsène Wenger laat Van Persie met pijn in het hart vertrekken naar Manchester United, uitgerekend de club van Wengers aartsrivaal Alex Ferguson. Supporters van United kunnen uitkijken naar de samenwerking tussen de artiest Van Persie en de Engelse superspits Wayne Rooney.

Manchester United moet omgerekend ruim 30 miljoen euro betalen om het contract van Van Persie bij Arsenal af te kopen. Daarmee haalt hij niet eens de top-25 van de hoogst betaalde internationale transfersommen ooit, maar gemeten naar de contractduur die wordt afgekocht, is het een duizelingwekkend bedrag. Van Persie had nog maar een contract voor één jaar bij Arsenal. Cristiano Ronaldo, de duurste speler ooit, verhuisde in 2009 voor 94 miljoen euro naar Real Madrid. Maar hij had toen nog een contract voor drie jaar bij zijn oude club Manchester United.

Vandaag rondt Van Persie zijn transfer zeer waarschijnlijk af. Ferguson zei op de clubsite te verwachten dat zijn nieuwe aanwinst maandag al kan spelen in de eerste wedstrijd van het seizoen, uit bij Everton. Maar eerst nog even die medische keuring.

    • Bart Hinke