Eindelijk weer voor koude soep

Je zal deze zomer maar een koude soep zijn. Er valt voor gazpacho en consorten veel te klagen. In een zomer als deze zijn ze welbeschouwd de strandtenthouders van de gastronomie. En het ging in de laatste jaren juist zo goed, vooral met de gazpacho. Die rukte vanuit Spanje op naar noordelijke streken en is hier zelfs in fles en pot te krijgen. De biologische winkel bij mij in de buurt heeft tientallen flessen een paar weken geleden, toen een substantiële temperatuurstijging zich niet meer leek aan te dienen, al met de moed der wanhoop in de aanbieding gedaan. Te vroeg, naar nu blijkt, want eindelijk zijn weer de tropische temperaturen in zicht waarbij koude soep zo goed tot zijn recht komt.

Na de toegankelijke gazpacho en de verfijnde vichyssoise, de befaamde aardappelpreisoep die vooral in klassiek georiënteerde restaurants op tafel komt, volgt in populariteit op afstand de avocadosoep. Desalniettemin is het een sympathieke soep voor hete dagen. Er komt geen fornuis of oven aan te pas. Het maken is een fluitje van een cent. Van een halve cent eigenlijk, daarom het recept voor twee versies.

De weelderige avocadosoep heeft een rijke smaak. Essentieel is het gebruik van een goede basis. Gevogeltefond uit een pot is geschikt. Kippenbouillon kan ook, maar dan moet het wel een krachtige zijn. De extra frisse versie, die zonder gevogeltefond en worcestershiresaus 100 procent vegetarisch is, zou je een groene gazpacho kunnen noemen.

De soep is multi-inzetbaar. Avocadosoep is, in een glas geserveerd, een even koele als coole smaakmaker bij een zomers diner of buffet, maar ook bij de BBQ. Onder begeleiding van stokbroodcroutons besmeerd met geitenkaas is het een fris lunchgerecht.

Maak van alle ingrediënten in de blender, in de keukenmachine of met de staafmixer een gladde soep. Breng die zo nodig verder op smaak met peper, zout, Tobasco en worcestershiresaus. Zet de soep ten minste vier uur op het koudste plekje in de ijskast. Koel hem eventueel voor het serveren nog met wat ijsblokjes. Garneer naar eigen smaak en genoegen. Een welgekozen combinatie van twee of drie ingrediënten kan de soep zeker hebben. Die heeft niets meer te klagen met dit weer.

    • Joep Habets