Duitsers vast om export onderdelen kernreactor

De ventielen waren bedoeld voor een kernreactor in Iran.

Berlijn. De Duitse politie heeft woensdag vier mannen aangehouden omdat zij ventielen voor een kernreactor in Iran zouden hebben geleverd. Zulke onderdelen vallen onder een embargo tegen Iran dat de internationale gemeenschap heeft ingesteld in verband met het omstreden nucleaire programma van Iran.

Het gaat om een Duitser en om drie mannen met een dubbele, Duits- Iraanse nationaliteit. Ze werden aangehouden in Hamburg, Oldenburg en Weimar. Ook is sprake van een vijfde verdachte, maar over diens identiteit is niets bekendgemaakt. Het viertal zou de ventielen in 2010 en 2011 hebben helpen uitvoeren naar Iran.

Bij de plaats Arak bouwt Iran al geruime tijd aan een zwaarwaterfaciliteit. Iran heeft eerder gezegd dat het de reactor bij Arak in 2013 in gebruik hoopt te nemen. Iran heeft altijd betoogd dat zijn nucleaire programma louter vreedzame doeleinden dient.

Volgens het OM in Duitsland deden de mannen alsof het om een order ging van een klant met vestigingen in Turkije en Azerbajdzjan. Met de order was een bedrag van enige miljoenen gemoeid.

Het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid (ISIS), een denktank in de Verenigde Staten, stelde onlangs dat de opening van de reactor in Arak wel eens vertraging zou kunnen oplopen door problemen om alle onderdelen tijdig in handen te krijgen. De internationale sancties vormen voor Iran in dit verband een serieus obstakel. Reuters, BBC