Doden bij staking in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn gisteren zeker zeven doden gevallen, nadat demonstrerende mijnwerkers en politie het vuur op elkaar openden. De Marikana-mijn bij de plaats Rustenberg is al zes dagen het toneel van gewelddadige stakingen en botsingen met de politie, waarbij ook al elf doden vielen. Het vuurgevecht ontstond doordat mijnwerkers politieagenten beschoten, die vervolgens terugvuurden. De reden voor de onrust bij de Marikana-mijn van het Britse bedrijf Lonmin is een conflict tussen twee vakbonden. Vorige week vrijdag staakten zo’n 3.000 mijnwerkers er hun werk. Zaterdag ontaardde die actie in geweld, doordat de stakers collega’s te lijf gingen die wel probeerden naar hun werk te gaan. Zondag kwamen bij aanvallen op de politie de eerste twee agenten om. In de twee dagen daarna liep het aantal slachtoffers (politieagenten, veiligheidsmedewerkers en mijnarbeiders) op tot elf, veelal gedood met kapmessen en andere geïmproviseerde wapens. NRC