De Jager blij met nuancering EU-dreiging Roemer

Minister van Financiën De Jager (links) in juli tijdens een ontmoeting in Brussel met de Italiaanse premier Mario Monti en de Griekse minister van Financiën Christos Staikouras. Foto AFP / George Gobet

Minister van Financiën De Jager is blij dat SP-leider Emile Roemer zijn uitspraak over het niet willen betalen van een Europese boete bij een te groot begrotingstekort heeft genuanceerd. Dat is een “goede zaak”, zo zei de bewindsman vanmiddag na afloop van de eerste ministerraad na het zomerreces van de regering.

De Jager wees erop dat de internationale financiële markten negatief hebben gereageerd op de uitspraak van Roemer. Ook zijn departement heeft daarover vragen gekregen van buitenlandse investeerders, vertelde hij. Dat was niet goed, zei De Jager. Het is belangrijk dat Nederland altijd een financieel degelijk beleid voert, ongeacht welke coalitie er aan de macht is. Dat is in het verleden ook altijd gebeurd.

Daarom is het goed dat Roemer zijn uitspraken heeft genuanceerd, aldus De Jager. Wel plaatste de bewindsman zijn uitspraken in het kader van de verkiezingstijd. Hij deed dan ook geen oproep aan andere lijsttrekkers om dergelijke uitspraken niet te doen. Niettemin is het belangrijk dat Nederland uitstraalt dat het een degelijk beleid voert. “Elke ophef daarover is niet positief.”

Roemer zei gisteren in het Financieel Dagblad dat hij niet van plan was om een boete te betalen, mocht het begrotingstekort volgend jaar groter zijn dan door Brussel is toegestaan. “Over my dead body”, zei Roemer, die de boete verder “belachelijk” noemde. In Nieuwsuur liet Roemer gisteravond weten eerst de strijd aan te zullen gaan met Brussel om het niet tot een boete te laten komen.

De Jager reageert niet op Finse uitspraak over euro

Het kabinet wil opnieuw niet reageren op een uitspraak van een Finse minister, die vanochtend in The Daily Telegraph speculeerde over het uiteenvallen van de eurozone. Alle inspanningen moeten zijn gericht op het bijeenhouden van de munt, zo zei De Jager.

De gewraakte uitspraak is afkomstig van de Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomioja. Hij zegt in de Britse krant dat zijn land zich voorbereidt op een breuk in de eurozone. Finland heeft in dat geval een noodplan klaarliggen, stelt hij.

Nederland speculeert nooit in het openbaar over het uiteenvallen van de eurozone, zei De Jager. Niettemin bereidt ook Nederland zich voor op onwaarschijnlijke scenario’s.

De uitspraken van de Finse minister hebben inmiddels geleid tot Kamervragen van PVV-leider Geert Wilders. Hij eiste een reactie van het kabinet op de uitspraken en wil weten op welke manier Nederland zich voorbereidt op het uiteenvallen van de eurozone.

    • Pim van den Dool