Brieven

Foto van dode baby was dapper en noodzakelijk

Tijdens nietsvermoedend bladeren ontsnapt mij ineens een vloek en springen er tranen in mijn ogen. De keuze voor de In Beeld-foto van gisteren is dapper en noodzakelijk.

Inge EnsingGroningen

Wat nou keuze?

‘Je kunt hier ook niet naar kijken’. Ik lees de kop nadat ik een dode baby in het puin zie liggen, op de middenpagina van nrc.next. Ik staar er een tijdje naar. Ik zie de zachte armpjes van de baby. De luier. Het puin in het oortje. Ik ben verbijsterd. Dan zie ik de kop onder de foto. Je kunt hier ook niet naar kijken. Wat een arrogantie! Niet kijken? Dat hadden jullie dan even moeten zeggen vóór ik de krant opensloeg.

Een kop staat vaak bovenaan de tekst. Ik bepaal zelf of ik het bericht wil lezen. Maar een beeld, zeker wanneer het zo pontificaal op de volledige, dubbele pagina van de krant staat, daar is geen ontkomen aan. Ik heb niks meer te kiezen. nrc.next kiest voor mij en ontkent vervolgens dat het dat doet.

Ik heb mijn dochtertje als pasgeboren baby zien vechten voor haar leven. Ik ben me enorm bewust van de ellende op de wereld. En aan de meeste dingen kan ik helemaal geen klap doen. Maar ik voel het leed wel en als ik het nóg meer ga voelen, word ik knetterdepressief. Wat is de volgende foto? Hoeveel leed ‘pur sang’ gaan we nog meer rauw en onverbloemd in beeld zien?

In dezelfde tekst staat dat de redacteuren hartstikke ethisch bezig zijn. Wel of niet deze foto, hm, pom pom pom, wel of niet. ‘Iets met een rollator’, schrijven ze. Dat had ook gekund. Maar nrc.next is jong en scherp en brutaal. En de wereld is hard. Oorlog is de hel. Dus, dat mogen wij, afgestompte verwende westerse lezertjes, ook best zien.

En nu? Moeten we nu gaan praten over de foto? Of het kan of niet? Of de foto mooi is of niet? Zo met al die handen als een krans om het kindje hen? Moeten we allemaal die krant kopen? Ga toch weg.

Maranke Rinck Rotterdam

Worsteling

Ik ben al een uur van slag, want ik heb zelf een baby van drie maanden.

Ik vond de foto juist zo indrukwekkend, omdat in het onderschrift de worsteling van de redactie bij de keuze van deze foto is beschreven. Als ik niet had kunnen lezen over die worsteling, dan had ik de foto alleen maar walgelijk gevonden.

Je wilt het kindje zo graag oppakken en tot leven knuffelen.

Oorlog is walgelijk, verschrikkelijk... in beeld.

Lisette Rops

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl