Ahmadinejad: Israël ‘kankergezwel’ - speculaties over aanval

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad delivers a speech at the podium of the Friday prayer in Tehran University during the "Quds Day" rally, an anti Israeli demonstration in solidarity with Palestinians in Tehran on August 17, 2012. Ahmadinejad said that Israel is a "cancerous tumour" that will soon be finished off. The slogan on the right reads in Persian "Quds, we are coming." AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI Zoals wel vaker heeft president Ahmadinejad zich vandaag in felle bewoordingen uitgelaten over Israël. Foto AFP / Behrouz Mehri

Op het moment dat in Israëlische media druk wordt gespeculeerd over een mogelijke aanval op Iraanse atoominstallaties, heeft president Ahmadinejad van Iran een nieuwe reeks beledigingen richting Israël geuit.

“Het bestaan van Israël is een belediging voor de gehele mensheid”, sprak hij vandaag ter gelegenheid van Quds-dag, de laatste vrijdag van de vastenmaand Ramadan. De president sprak over Israël in de kwetsende woorden “Het zionistische regime is een kankergezwel.” Volgens Ahmadinejad moet de confrontatie met Israël worden aangegaan “om de waardigheid van alle mensen te beschermen”, zo meldt persbureau AP.

Aanval ophanden?

Ondertussen wordt in Israël openlijk gesproken over de vraag of Iran moet worden aangevallen vanwege het omstreden Iraanse atoomprogramma. De Israëlische premier Netanyahu liet zondag weten dat het kernprogramma, waarvan wordt aangenomen dat het is opgezet om kernwapens te produceren, een grote bedreiging is voor Israël. “Daarom zeg ik opnieuw dat Iran niet in de gelegenheid mag worden gesteld om kernwapens te verkrijgen.”

Midden-Oosten-redacteur Carolien Roelants schreef in de krant van eergisteren:

“Israëlische media suggereerden de voorbije dagen dat Netanyahu en Barak in principe hebben besloten Iran in september of oktober aan te vallen. Vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Want dan zou voglens sommige speculaties president Barack Obama wel zijn gedwongen zich bij de aanval aan te sluiten, ook al wil hij dat eigenlijk niet, om de verkiezingen niet te verliezen. Zo’n aanval op schurkenstaat Iran zou volgens deze speculaties immers bij de Amerikaanse kiezers een golf van sympathie voor Israël opwekken.”

De Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta sprak daarentegen tijdens een persconferentie kort geleden dat “elk type militaire actie moet het laatste alternatief zijn, niet het eerste. De werkelijkheid is dat we denken dat er ruimte is om te blijven onderhandelen.”

Iran, volhoudend dat het kernprogramma voor vreedzame doeleinden bedoeld is, lijkt onder de indruk van de op handen zijnde aanval. Mocht een aanval inderdaad plaatsvinden, dan zal worden teruggeslagen, wellicht ook op Amerikaanse instanties, meldt AP.

    • Dirk Wijnand de Jong