Zoon dringt pa verleden op

Zanyar wil weten waarom hij als vijfjarige naar Zweden moest.
Zanyar wil weten waarom hij als vijfjarige naar Zweden moest.

Holland Doc: Compassie. Guerrilla Son. Ned. 2, 23.30 - 00.20 uur.

Toen Zanyar Adami een klein jongetje was, kietelde hij zijn vader wel eens onder zijn voeten. Maar die gaf geen kik. Tientallen jaren later weet Zanyar pas waarom. In gevangenschap is vader zo vaak op zijn voeten geslagen, dat hij ze niet meer voelt.

Adami is geboren in Irak. Zijn ouders streden voor gelijkheid in de Koerdische bergen en op zijn vijfde zetten zij hem op een vliegtuig naar Zweden, alleen. Voor de ouders de redding van hun zoon, voor hun zoon puur verraad. Pas een jaar later zou hij zijn ouders weer zien. Nu 23 jaar later wordt er in het gezin nog steeds niet over gesproken. Niet over de oorlog, niet over de martelingen en pijnlijke herinneringen, niet over de ouders die hun zoon verlieten.

Nu zijn vriendin zwanger is, wil Zanyar antwoorden. In deze documentaire, mede gemaakt door hemzelf, confronteert hij zijn vader. Die vindt dat de geschiedenis beter begraven kan blijven. Ze voeren talloze pijnlijke gesprekken in hun woonkamers, tijdens het wandelen, in de snackbar wachtend op eten, en reizen voor het eerst in jaren af naar Irak. Bijna onaardig wordt Zanyar wanneer hij zijn vader steeds weer het verleden probeert op te dringen in bijna te kunstmatig opgezette confrontatiescènes.

In een klein uur lukt het niet om Zanyar en zijn familie volledig te doorgronden, maar de ongemakkelijkheid met emoties, tussen een zoon die overloopt van tranen en een vader die ze weglacht, maakt wel nieuwsgierig naar meer.