VS zien toch af van no-flyzone in Syrië

VS zouden zich concentreren op de chemische wapens in Syrië.

Washington. De Amerikaanse regering kijkt niet serieus naar de mogelijkheid van een no-flyzone in Syrië. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, dinsdag in Washington gezegd. Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton verklaard dat de VS en Turkije samen alle middelen onderzoeken om de Syrische rebellen tegen president Bashar al-Assad te helpen, inclusief een no-flyzone.

Panetta zei dat hij zich concentreert op de veiligheid van de Syrische chemische-wapenarsenalen. In de VS en Israël met name heerst grote bezorgdheid over de mogelijkheid dat de Syrische chemische wapens in de loop van de oorlog of na de val van Assad in handen komen van extremistische groepen of van Syriës Libanese bondgenoot Hezbollah.

De Amerikaanse legerchef, generaal Martin Dempsey, zei dat Iran, een bondgenoot van Syrië, bezig is een pro-regime-militie in Syrië op te leiden van „over het algemeen shi’itische Syriërs”. Die zou de druk moeten wegnemen van het Syrische regeringsleger. Hij gaf geen bewijs daarvan.

Verwanten van een Libanees die door Syrische rebellen wordt vastgehouden, zeggen in Libanon meer dan twintig Syriërs te hebben ontvoerd die ze zullen vasthouden tot hun familielid vrij is. Onder de gijzelaars van de prominente clan zou een officier van het Vrije Syrische Leger van de rebellen zijn. AFP, AP, Reuters