Voor het eerst sinds 1996 meer dan een half miljoen werklozen

Foto Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Voor het eerst sinds 1996 zijn er in Nederland meer dan een half miljoen werklozen. In juli waren er 510.000 werklozen, 14.000 meer dan in juni, blijkt uit CBS-cijfers.

Daarmee is nu 6,5 procent van de beroepsbevolking werkloos.

In 2004 en 2005 was de werkloosheid ook relatief hoog, maar toen bleef het aantal werklozen net onder de 500 duizend. In vergelijking met toen zijn er volgens het CBS nu meer mannen werkloos. Daarnaast ligt het aantal werkloze ouderen hoger. Er zijn minder vrouwen en mensen onder de 45 jaar werkloos.

De werkloosheid loopt al ruim een jaar op. Het aantal mensen dat hun baan verliest neemt toe en daarnaast vonden relatief weinig werklozen een baan, schrijft het CBS.

Volgens economieredacteur Cees Banning van NRC was er al rekening gehouden met een verdere stijging van de werkloosheid. Volgens hem valt vooral de stijging van de werkloosheid onder jongeren op.

“De cijfers zijn een bevestiging dat het voor jongeren moeilijk is om een baan te vinden. Dat is klassiek en zie je ook in andere Europese landen. In de zuidelijke landen van Europa is het nog veel erger dan hier.”

Bijna 300 duizend WW-uitkeringen

Ook het aantal mensen met een WW-uitkering nam toe. In juli waren dat er 298 duizend, ruim 7 duizend meer dan een maand eerder. In vergelijking met juli vorig jaar is dit een stijging van 17,5 procent. Vooral onder jongeren neemt het aantal WW-uitkeringen toe. Volgens het CBS zijn er nu 54 procent meer jongeren met een WW-uitkering dan vorig jaar.

    • David Haakman