Uitgelicht

Film

Die Hard II: Die Harder (Renny Harlin, 1990, VS). Vervolgfilm vertoont vooral dure staaltjes actie. Bruce Willis is andermaal John McClane, ‘een Rambo met wijkende haargrens’. Vrijwel in zijn eentje moet hij op Kerstavond een groep terroristen zien uit te schakelen die de verkeerstoren van de luchthaven van Washington op afstand kan bedienen. RTL7, 20.30-23.00u.

Eraser (Chuck Russell, 1996, VS). Even vlot als voorspelbaar, pretentieloos spionage-actie-vehikel voor Arnold Schwarzenegger. Hij beschermt Vanessa Williams tegen schurk James Caan en slaat daarbij een krokodil knock-out, springt uit een neerstortend vliegtuig naar de enige, al naar beneden zwevende brandende parachute en overleeft een mitraillade van een soort van geheime, intelligente lasergeweren. Dat alles terwijl zijn eigenlijke beroep vooral administratieve vaardigheden vereist: Schwarzenegger werkt voor het bureau dat met wraakacties bedreigde kroongetuigen van een nieuwe identiteit voorziet. Veronica, 20.30-22.40u.

The Prince and Me 4: The Elephant Adventure (Catherine Cyran, 2010, VS). Derde, nog beroerder vervolg op het romantische sprookje over de Amerikaanse boerendochter die met een echte Europese prins trouwt. In deze film is het echtpaar ergens in Azië om het huwelijk van een prinses bij te wonen. Die blijkt echter niet verliefd op de beoogde bruidegom (een engerd) maar op haar olifantenstaljongen. Uiteraard overwint aan het eind de liefde. Net5, 20.30-22.25u.

Je ne suis pas là pour être aimé (Stéphane Brizé, 2005, F). Deurwaarder Delsart (Patrick Chesnais) is een vijftiger die netjes het werk doet dat zijn vader ook al deed. Hij is lichtelijk teleurgesteld geraakt in het leven, maar krijgt weer wat plezier in zijn bestaan als hij op de dansschool Françoise (Anne Consigny) ontmoet. Debuterend regisseur Stéphane Brizé blinkt met melancholische komedie uit in de scènes tussen deze twee.TV5, 21.00-22.35u.

The Specialist (Luis Llosa, 1994, VS). Grootscheepse actiescènes zijn de attractie van publieksvriendelijke thriller waarin wraakzuchtige Sharon Stone explosievenexpert Sylvester Stallone inhuurt om de moordenaars van haar ouders te vermoorden. Ook met James Woods, Rod Steiger. Veronica, 22.40-00.45u.

Informatief

Koppen XL: Stilte na de storm – een jaar na Pukkelpop. Donderdag 18 augustus 2011. In Kiewit bij Hasselt begint Pukkelpop onder een stralende zomerzon aan zijn zesentwintigste editie. Maar om kwart over zes kleurt de lucht gifgroen, komen regen en hagel met bakken uit de lucht en spelen rukwinden met alles wat los en vast zit. Wat een feest had moeten zijn, wordt een catastrofe waarbij uiteindelijk vijf mensen omkomen en meer dan 300 mensen verzorging nodig hebben. Phara De Aguirre blikt terug op die dag, het moment van het onweer en de uren die erop volgden. Eén, 20.55-21.30u.

Pink saris. Documentaire van Kim Longinotto. De Gulabi Gang (‘de roze bende’, naar de kleur van hun sari’s) is een vereniging van vrouwenactivisten die zich bekommeren om het lot van de Dalit-vrouwen in de noord-Indische staat Uttar Pradesh. De Dalit vormen de laagste sociale klasse in de traditionele Indiase samenleving. Het zijn de zogenaamde kastelozen, of ‘onaanraakbaren’. De vrouwen in deze sociale groep krijgen het zo mogelijk nog harder te verduren dan de mannen. Ze worden vaak uitgebuit, vernederd en mishandeld door hun werkgevers of door de familie van hun echtgenoot, bij wie ze na hun huwelijk moeten gaan inwonen. Maar ze krijgen steun van de Gulabi Gang, onder leiding van de energieke, strijdvaardige Sampat Pal. Canvas, 23.05-00.40u.

Is football racist? Oud-Premier League-voetballer (en voorzitter van de Professional Footballers’ Association) Clarke Carlisle onderzoekt hoeveel vooruitgang zijn sport heeft geboekt in de strijd tegen racisme. Zijn indruk was dat racisme grotendeels uit het voetbal was verdwenen, maar tijdens het maken van deze reportage blijken de zaken toch minder rooskleurig dan hij verondersteld had.BBC 1, 00.20-01.20u.

Amusement

The Best of Men. Televisiedrama over het ontstaan van de Paralympics in 1948. Eddie Marsman vertolkt Ludwig Guttmann, arts in het Stoke Mandeville Hospital waar de verlamde soldaten verblijven, afgeschreven door de maatschappij en wachtend op de dood. Dat verandert allemaal als Guttmann hen laat sporten. Met George Mackay, Rob Brydon.BBC 2, 22.00-23.30u.

La Messe à 40 voix – Alessandro Striggio. Opname van een concert in het Palais de Chaillot, augustus vorig jaar. In de Messe à 40 voix van de zestiende-eeuwse Italiaanse componist heeft elke zanger een eigen partij. De begeleiding komt van veelal verdwenen instrumenten als klaroen, regaalorgel en dulciaan. TV5, 00.00-01.35u.