Tientallen doden bij luchtaanval Syrië in strijd controle Turkse grens

Huizen in Azaz verwoest door luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht. Foto Reuters / Goran Tomasevic

Bij luchtaanvallen van het Syrische leger op een woonwijk in het Syrische Azaz, 50 km ten noorden van Aleppo, zijn gisteren meer dan veertig mensen om het leven gekomen. Zeker honderd anderen, onder wie veel vrouwen en kinderen, zijn gewond geraakt. Dit meldt Human Rights Watch en Al Jazeera vanochtend.

Een groot deel van de woonwijk is in puin gelegd. Het lokale ziekenhuis kan de grote stroom gewonden niet aan en heeft de deuren moeten sluiten. De gewonden kregen het advies om naar de grens met Turkije te rijden, zodat ze daar behandeld kunnen worden.

Medewerkers van Human Rights Watch waren twee uur na de luchtaanval in het gebied. “Opnieuw hebben de Syrische strijdkrachten aangevallen met een harteloze onverschilligheid voor mensenlevens”, aldus Anna Neistat van HRW. De Organisatie van de Islamitische Conferentie schorste Syrië eerder vandaag als lid.

Mogelijk waren een lokaal hoofdkwartier en een detentiecentrum van het Vrije Syrische Leger in de omgeving doelwit van de aanval. Beide gebouwen raakten niet beschadigd. Sinds mei houden de rebellen er elf Libanese shi’iten gevangen. In Azaz, Aleppo en andere delen van Noord-Syrië werd de afgelopen maanden hard gevochten tussen de oppositionele strijdkrachten en de regeringstroepen om de toegang tot de Turkse grens te beheren.

    • Jules Seegers